ŁATWE CIASTO Z RABARBAREM

przez | 18 kwietnia 2024


Łatwe do zrobienia, wilgotne i pyszne ciasto z rabarbarem. Składniki wystarczy wymieszać, nie trzeba nawet używać miksera. Ciasto z rabarbarem świetnie smakuje, szybko się robi, idealne, gdy nie mamy czasu na skomplikowane wypieki. Ciasto z rabarbarem przygotowywane podobnie jak muffinki, bez wysiłku. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a to jest po prostu rewelacyjne. Ciasto z rabarbarem pasuje na deser, ale też na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
125 g gęstego jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
2 jajka w temperaturze
125 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
400 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki

W jednej misce mieszamy rózgą jogurt, masło, jajka i cukier. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, przesypujemy do miski z mokrymi składnikami, mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 – 26 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, układamy kawałki rabarbaru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 45 do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem wyjmujemy z tortownicy, posypujemy cukrem pudrem, smacznego 🙂
Inspiracja z mojewypieki.pl

16 komentarzy do „ŁATWE CIASTO Z RABARBAREM

  1. Monika

    O! Ciasto z rabarbarem zdecydowanie należy do moich ulubionych 🙂 Cieszę się, że zaczyna się sezon na niego 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika-Smakołyki na diecie

    Zapisuję pomysł! Przepiękne wyrośnięte ciasto i ten rabarbar, mniam!

    Odpowiedz
  3. Natalia Tworek - Sudoł

    U mnie w domu bardzo często robię takie ciasta z owocami. Są pyszne i łatwe do zrobienia – w dodatku na drugi dzień zwykle już takiego ciasta nie ma. Chyba muszę je zrobić w najbliższym czasie.

    Odpowiedz
  4. Marzynia

    Moja Hurma i Czereda, kiedy byli mali, często piekli właśnie takie ciasta, bo rzeczywiście są banalnie proste i mogli wykonać je sami 🙂

    Odpowiedz
  5. Taita w Irlandii

    Takie szybkie ciasta są najlepsze: mało pracy, a efekt niesamowicie zadowalający. Bardzo lubię rabarbar.

    Odpowiedz
  6. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Już właśnie w sklepach można kupić rabarbar. To produkt sezonowy w handlu, więc można z niego przygotować wiele ciekawych deserów. Do ciast drożdżowych i biszkoptowych świetnie pasuje.
    Twoje ciasto wygląda przepięknie. Dobra robota! b 🙂
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha, ściskam Cię mocno :-)B<3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *