Łatwe do zrobienia, wilgotne i pyszne ciasto z rabarbarem. Składniki wystarczy wymieszać, nie trzeba nawet używać miksera. Ciasto z rabarbarem świetnie smakuje, szybko się robi, idealne, gdy nie mamy czasu na skomplikowane wypieki. Ciasto z rabarbarem przygotowywane podobnie jak muffinki, bez wysiłku. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a to jest po prostu rewelacyjne. Ciasto z rabarbarem pasuje na deser, ale też na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
125 g gęstego jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
2 jajka w temperaturze
125 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
400 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
W jednej misce mieszamy rózgą jogurt, masło, jajka i cukier. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, przesypujemy do miski z mokrymi składnikami, mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 – 26 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, układamy kawałki rabarbaru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 45 do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem wyjmujemy z tortownicy, posypujemy cukrem pudrem, smacznego 🙂
Inspiracja z mojewypieki.pl
Uwielbiam takie ciasta 😋
Skoro łatwe to spróbuję. Lubię rabarbar 😉
O! Ciasto z rabarbarem zdecydowanie należy do moich ulubionych 🙂 Cieszę się, że zaczyna się sezon na niego 🙂
Zapisuję pomysł! Przepiękne wyrośnięte ciasto i ten rabarbar, mniam!
Pysznie i słodko. 🙂
Pyszne ciasto. Nie pamiętam już kiedy ostatni raz je jadłam.
Jadłam podobne wczoraj i było pyszne 😍
Ależ mi narobiłaś smaka na takie właśnie ciacho, wygląda przepięknie!
U mnie w domu bardzo często robię takie ciasta z owocami. Są pyszne i łatwe do zrobienia – w dodatku na drugi dzień zwykle już takiego ciasta nie ma. Chyba muszę je zrobić w najbliższym czasie.
Ciasto z rabarbarem to moje ukochane ciasto. Zawsze z niecierpliwością czekam na sezon.
Mam je dziś i ja 🙂 Plus kompocik z rabarbaru 🙂
Moja Hurma i Czereda, kiedy byli mali, często piekli właśnie takie ciasta, bo rzeczywiście są banalnie proste i mogli wykonać je sami 🙂
Ten przepis na pewno wypróbuję
Takie szybkie ciasta są najlepsze: mało pracy, a efekt niesamowicie zadowalający. Bardzo lubię rabarbar.
Takie ciasta są najlepsze: mało pracy, a efekt niesamowicie zadowalający. A jak przy tym pięknie pachnie w domu! Same plusy. A rabarbar bardzo lubię.
Już właśnie w sklepach można kupić rabarbar. To produkt sezonowy w handlu, więc można z niego przygotować wiele ciekawych deserów. Do ciast drożdżowych i biszkoptowych świetnie pasuje.
Twoje ciasto wygląda przepięknie. Dobra robota! b 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha, ściskam Cię mocno :-)B<3