Tort w niecodziennym wydaniu, bo nie na słodko, ale zrobiony z kanapek, czyli kromek chleba przekładanych pysznymi dodatkami: pastą jajeczną, wędzonym łososiem i chrzanowym twarożkiem. Jak każdy tort także tort kanapkowy jest ładnie udekorowany, a całość smakuje i wygląda rewelacyjnie. Tort kanapkowy to świetny pomysł na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Tort jest łatwy do zrobienia, dobrze się kroi, wygodnie je i pięknie prezentuje na stole. Taki tort można przygotować nawet z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, używając do przełożenia chleba składników, które akurat mamy pod ręką. Pomysł na tort kanapkowy pochodzi ze Szwecji (nazywa się smörgåstårta), jest tam bardzo popularny, ale można go spotkać także w innych skandynawskich krajach. Najczęściej używa się chleba tostowego, jednak inny, np. żytni lub pytlowy też pasuje. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
12 kwadratowych kromek chleba, np. tostowego
125 g wędzonego łososia na ciepło
450 g serka typu Almette (czyli 3 kubeczki)
1 łyżeczką tartego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 liść sałaty
Dodatki do dekoracji: szczypiorek, rzodkiewki, świeże ogórki lub małosolne, koperek lub natka pietruszki, cytryna
Obrane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy łyżeczkę posiekanego koperku, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę serka i 1 łyżeczkę musztardy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Z kromek chleba odkrawamy skórki. Pierwsze 4 kromki pieczywa smarujemy pastą z jajek, układamy w kwadracie na talerzu. Przykrywamy kolejnymi 4 kromkami chleba posmarowanymi 100 g serka wymieszanego z łososiem w małych kawałkach, 1 łyżką majonezu. Przykrywamy kolejnymi 4 kromkami chleba posmarowanego warstwą 150 g serka wymieszanego z chrzanem i sokiem z cytryny. Boki tortu smarujemy delikatnie resztą serka, obkładamy natką pietruszki. Wierzch dekorujemy plasterkami ogórka, rzodkiewki, natką lub koperkiem i cytryną. Do czasu podania tort przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂
Wow 🙂 takie tortu to jeszcze nie jadłam.
Bardzo kreatywny przepis 🙂
Super pomysł. Świetnie wygląda i na pewno jest to bardzo smaczne danie. 🙂
Z największą przyjemnością zjadłabym. Ma mnóstwo smaków i smacznych warstw.
Pozdrawiam serdecznie
http://www.azgotuj.blogspot.com
Świetny pomysł 😀
Zrobię taki na urodziny. Zaskoczę ;P
Pomysłowo inspirujące
Wow! ale to kreatywne i ciekawe, zapisuję sobie ten pomysł 🙂
Ale czadowy torcik. Zupełnie coś innego i zaskakującego. Zapisuję przepis
Wow, ale mega pomysł! No takiego tortu to ja jeszcze nie jadłam 🙂 wygląda inspirująco, z pewnością zaskakuje 🙂
Tak cudne, że żal jeść! Piękna dekoracja stołu 😀
Takiego tortu jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje 😊
Wygląda świetnie!
Takiego dania jeszcze nie robiłam
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Myślę, że super pomysł na poczęstunek dla gości 🙂
Ja już jadłam taki torcik „w gościach”, ale nie był taki ładny, jak Twój 🙂