SER CAMEMBERT Z SOSEM ŚLIWKOWYM

przez | 1 lutego 2024


Mięciutki, ciągnący się ser camembert z intensywnym w smaku sosem śliwkowym to rewelacyjne połączenie smaków. Ser można podpiec w piekarniku, albo podgrzać w mikrofalówce, jeśli nie mamy czasu. Sos z suszonych śliwek ma głęboki smak, który świetnie pasuje do sera, pasztetu lub kaczki. Jeśli macie śliwki wędzone to sos wyjdzie jeszcze lepszy. Ser camembert z sosem śliwkowym można podać na przystawkę, obiad lub kolację. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(sos śliwkowy)
100 g śliwek wędzonych lub suszonych
1 łyżeczka masła
1/2 małej cebuli pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka octu winnego lub 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
50 ml wody
mała szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej chili
sól i pieprz

Ser camembert

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu mieszając przez 2 minuty, dodajemy śliwki pokrojone na kawałki (jeśli śliwki są mocno wysuszone najlepiej wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie przez około godzinę), wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy pod przykryciem przez około 7 – 10 minut, aż śliwki zaczną się rozpadać, blendujemy, ewentualnie dodajemy więcej przypraw według gustu lub wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, ser wyjmujemy z opakowania, na wierzchu ostrym nożem nacinamy skórkę w kratkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko posmarowanym olejem lub w naczyniu do zapiekania, pieczemy przez około 10 – 15 minut. Ser wyjmujemy z piekarnika i podajemy z sosem, ewentualnie ze świeżym pieczywem. Jeśli nie mamy czasu, to ser można podgrzać w mikrofalówce przez około 1,5 – 2 minuty. Smacznego 🙂

9 komentarzy do „SER CAMEMBERT Z SOSEM ŚLIWKOWYM

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Ja tym razem odpuszczam,bo nie lubię camembert 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *