Mięciutki, ciągnący się ser camembert z intensywnym w smaku sosem śliwkowym to rewelacyjne połączenie smaków. Ser można podpiec w piekarniku, albo podgrzać w mikrofalówce, jeśli nie mamy czasu. Sos z suszonych śliwek ma głęboki smak, który świetnie pasuje do sera, pasztetu lub kaczki. Jeśli macie śliwki wędzone to sos wyjdzie jeszcze lepszy. Ser camembert z sosem śliwkowym można podać na przystawkę, obiad lub kolację. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(sos śliwkowy)
100 g śliwek wędzonych lub suszonych
1 łyżeczka masła
1/2 małej cebuli pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka octu winnego lub 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
50 ml wody
mała szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej chili
sól i pieprz
Ser camembert
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu mieszając przez 2 minuty, dodajemy śliwki pokrojone na kawałki (jeśli śliwki są mocno wysuszone najlepiej wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie przez około godzinę), wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy pod przykryciem przez około 7 – 10 minut, aż śliwki zaczną się rozpadać, blendujemy, ewentualnie dodajemy więcej przypraw według gustu lub wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, ser wyjmujemy z opakowania, na wierzchu ostrym nożem nacinamy skórkę w kratkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko posmarowanym olejem lub w naczyniu do zapiekania, pieczemy przez około 10 – 15 minut. Ser wyjmujemy z piekarnika i podajemy z sosem, ewentualnie ze świeżym pieczywem. Jeśli nie mamy czasu, to ser można podgrzać w mikrofalówce przez około 1,5 – 2 minuty. Smacznego 🙂
Jeju, uwielbiam sery! A camembert to już w ogóle. Przepis może być smaczny 🙂
To jest danie dla mnie mnie. Kocham camembert
Za tym serem nie przepadam, ale kocha go mój mąż, więc będę musiała mu przygotować takie pyszności.
Bardzo ciekawy przepis, będę miała go na uwadze, bo uwielbiam camembert
Bardzo kreatywny sposób serwowania sera z sosem śliwkowym. Coś wspaniałego na przystawkę 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🙂 B <3
Uwielbiam ten ser na ciepło. Z sosem śliwkowym go jeszcze nie próbowałam 🙂
chyba sobie dzisiaj kupę taki serek
Ja tym razem odpuszczam,bo nie lubię camembert 🙁
super wygląda