PIECZONE NERKOWCE

przez | 30 stycznia 2024


Pieczone nerkowce, chrupiące, pyszne, proste do zrobienia i dużo lepsze, niż te sklepowe. Nerkowce obtoczone w marynacie z dodatkiem słodkiej, wędzonej papryki, szczypty ostrej papryki, soku z limonki, miodu i oleju, smakują rewelacyjnie. Sprawdzą się na każdej imprezie, albo jako przekąska w ciągu dnia. Idealne do białego wina lub piwa. Pieczone nerkowce można doprawić po swojemu, dodając więcej ostrej papryki lub zioła, dla mnie ważne jest to, że nie są przesolone, co często zdarza się z orzeszkami kupionymi w sklepie. Podaję proporcje na 100 g orzechów, ale najlepiej od razu przygotować więcej. Na pewno jeszcze będę wracać do takich pieczonych nerkowców, bo smakują fantastycznie. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
100 g orzechów nerkowca
1,5 łyżeczki oleju
1 łyżeczka soku z limonki
0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Do miseczki wlewamy olej, sok z limonki i miód, mieszamy, wsypujemy obie papryki, sól i pieprz, mieszamy dokładnie, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy, aby orzechy pokryły się marynatą. Odstawiamy na 10 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni, przekładamy nerkowce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 – 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „PIECZONE NERKOWCE

  1. Anna

    Oj, ten przepis na pieczone nerkowce brzmi naprawdę pysznie! Proste wykonanie i fantastyczny smak sprawiają, że to idealna przekąska na każdą okazję. Uwielbiam, że można dostosować marynatę do swojego gustu, dodając więcej ostrej papryki lub ziół. Ważne jest też, że orzechy nie są przesolone, co jest częstym problemem przy kupowaniu gotowych w sklepie. Pomysłowość w dodaniu wędzonej słodkiej papryki i soku z limonki na pewno nadaje im wyjątkowego smaku. A opcja podania ich do białego wina lub piwa brzmi naprawdę kusząco! Dziękuję za ten przepis, na pewno wypróbuję i polecam innym. Smacznego! ‍

    Odpowiedz
  2. Angelika Rydczak

    Mmm ale to musi być pyszne :D! Nerkowce to moje ulubione orzechy.
    Miłego dnia! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
    PS. Dziękuję za komentarz u mnie 😉
    Angelika

    Odpowiedz
  3. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Z takich przekąsek najbardziej lubię orzechy ziemne, orzechy nerkowca i migdały. W tej formie jeszcze nie próbowałem, choć przyznam, że to brzmi ciekawie i interesująco, więc w przyszłości wypróbuję taki sposób przygotowania przekąski.
    Twój blog to skarbnica wspaniałych propozycji dań i przekąsek, i za to cenię sobie ten blog b 🙂
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 B <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *