AMERYKAŃSKIE PĄCZKI (DONUTS)

przez | 2 lutego 2024


Pyszne, lekkie i puszyste amerykańskie pączki z dziurką, czyli donuts. Przygotowane z ciasta drożdżowego, ale łatwiejsze do smażenia, niż tradycyjne pączki, bo nie ma ryzyka, że mogą się nie dosmażyć w środku, dzięki dziurce. Niezbyt słodkie, bo zawsze dekorowane słodkim lukrem lub roztopioną czekoladą i posypane kolorowymi posypkami. Idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek, na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Amerykańskie pączki donuts wyglądają bardzo apetycznie, dzięki dekoracji z kolorowych posypek i polewie. Można je podać z kawą, herbatą, kakao lub szklanką mleka. Nie lubię lukru, więc moje donutsy dekoruję roztopioną czekoladą gorzką i białą. Z tej ilości ciasta wyszło mi 8 dużych pączków. Naprawdę warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g mąki pszennej tortowej
7 g suchych drożdży
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
35 g masła stopionego i wystudzonego
130 ml letniego mleka
1 łyżeczka wódki lub spirytusu
olej lub smalec do smażenia

roztopione czekolady lub lukier, kolorowe posypki

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, roztrzepane żółtka i masło. Mieszamy łyżką, dodajemy wódkę lub spirytus, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Ja mieszam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego w postaci haka (rękami należy wyrabiać około 9 – 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, wałkujemy na grubość około 1 cm, wykrawamy kółka o średnicy około 8 cm, w środku wykrawamy dziurkę o średnicy około 3 cm, resztki ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wykrawamy kolejne donaty. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy olej lub smalec do temperatury 175 – 180 stopni, pączki smażymy partiami, aby mogły swobodnie pływać, po około 2 minuty z jednej i drugiej strony, wkładając najpierw wyrośniętą częścią. Usmażone donaty układamy na talerzu wyłożonych papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, polewamy lukrem lub czekoladą, posypujemy. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „AMERYKAŃSKIE PĄCZKI (DONUTS)

  1. R.A.Ciężka

    Tłusty Czwartek no właśnie, dobrze, że piszesz, bo ja co roku o nim zapominam, potem mam wielkie zdziwko, że idę sobie po chlebek czy bułeczki do piekarni a kolejka aż na ulicę xD. Dodam jeszcze, że nie znosiłam pączków, w ten dzień objadałam się czekoladą. Ale jakiś czas temu doceniłam pączki, tylko że jestem wybredna do nich ;p. Może takie domowej roboty, choćby z dziurką to dobry pomysł 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika-Smakołyki na diecie

    Moje córki są fanami pączków z dziurką i we środę też zamierzam zrobić. Ale Twojego już porywam bo jest idealny!!! Piękny wizualnie i tak ładnie wyrośnięty, mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *