PONCZ CYTRUSOWY (w wersji z rumem i bezalkoholowej)

przez | 29 grudnia 2023


Zaskocz gości na Sylwestra pięknie pachnącym, apetycznie wyglądającym i pysznie smakującym ponczem. Znany i popularny od dawna trunek uwielbiany we wszystkich krajach anglojęzycznych, w Europie najbardziej popularny oczywiście w Anglii, podawany na święta i inne okazje również w Stanach Zjednoczonych. W Polsce poncz pojawił się w XIX wieku, był elementem polskiej tradycji noworocznej i karnawałowej. Robiło się go tak, jak inne narodowe odmiany: mieszając cukier, cytrynę, wodę lub herbatę, rum, arak lub wino. Poncz można podawać na ciepło o temperaturze 40 stopni lub na zimno, najlepiej schłodzony do około 5 stopni. Ja wybrałam tradycyjny amerykański poncz cytrynowy, według przepisu Marthy Washington, żony prezydenta Stanów Zjednoczonych George’a Washingtona. W oryginalnej recepturze używa się cukru trzcinowego, ale zwykły też pasuje. Ilość alkoholu lub cukru można oczywiście modyfikować według gustu. Poncz podajemy w szklanym naczyniu, najczęściej w wazie, ale dzbanek też będzie pasować. Gorąco polecam na Sylwestra i inne okazje 🙂
Przepis:
400 ml wody
3/4 szklanki cukru
10 goździków
3 laski cynamonu
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
2 torebki mocnej czarnej herbaty zaparzone w 400 ml wrzącej wody
2 sparzone cytryny
2 sparzone pomarańcze
200 ml rumu

W garnku mieszamy 400 ml wody, cukier i przyprawy. Zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił, zestawiamy z ognia do ostygnięcia. Wyciskamy sok z jednej cytryny i jednej pomarańczy, pozostałe owoce kroimy w półplasterki. Do szklanego naczynia wlewamy wodę z cukrem i przyprawami, dodajemy zaparzoną ciepłą herbatę (nie gorącą, bez torebek), wlewamy sok wyciśnięty z owoców i rum, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego 🙂

Poncz w wersji bezalkoholowej też smaczny i pachnący 🙂
Przepis:
500 ml wody
400 ml soku jabłkowego
100 ml syropu ananasowego z puszki
100 ml syropu brzoskwiniowego z puszki
sok wyciśnięty z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 cytryna pokrojona na plasterki
1 pomarańcza pokrojona na plasterki
3 laski cynamonu
10 goździków
1 – 2 gwiazdki anyżu

Wodę, sok jabłkowy i pomarańczowy podgrzewamy w garnku z przyprawami w garnku do około 40 stopni. Do szklanego naczynia wkładamy plasterki owoców, wlewamy sok wyciśnięty z owoców i syrop. Wlewamy podgrzaną mieszankę wody i soków z przyprawami. Delikatnie mieszamy i podajemy. W razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub miodem. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „PONCZ CYTRUSOWY (w wersji z rumem i bezalkoholowej)

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Bardzo ciekawa propozycja. Ta wersja bezalkoholowa nawet bardziej do mnie przemawia. Idealny na domówkę z dziećmi. Szczęśliwego Nowego Roku Madziu:)))

    Odpowiedz
  2. Angelika Rydczak

    Mam nadzieję, że Nowy Rok przyniesie Ci wiele inspiracji, abyś z odwagą podążała za swoimi pasjami i marzeniami. Niech będzie to czas pełen pozytywnych zmian i niezapomnianych chwil spędzonych z najbliższymi. Szczęśliwego Nowego Roku!!
    Wildfiret

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *