Zaskocz gości na Sylwestra pięknie pachnącym, apetycznie wyglądającym i pysznie smakującym ponczem. Znany i popularny od dawna trunek uwielbiany we wszystkich krajach anglojęzycznych, w Europie najbardziej popularny oczywiście w Anglii, podawany na święta i inne okazje również w Stanach Zjednoczonych. W Polsce poncz pojawił się w XIX wieku, był elementem polskiej tradycji noworocznej i karnawałowej. Robiło się go tak, jak inne narodowe odmiany: mieszając cukier, cytrynę, wodę lub herbatę, rum, arak lub wino. Poncz można podawać na ciepło o temperaturze 40 stopni lub na zimno, najlepiej schłodzony do około 5 stopni. Ja wybrałam tradycyjny amerykański poncz cytrynowy, według przepisu Marthy Washington, żony prezydenta Stanów Zjednoczonych George’a Washingtona. W oryginalnej recepturze używa się cukru trzcinowego, ale zwykły też pasuje. Ilość alkoholu lub cukru można oczywiście modyfikować według gustu. Poncz podajemy w szklanym naczyniu, najczęściej w wazie, ale dzbanek też będzie pasować. Gorąco polecam na Sylwestra i inne okazje 🙂
Przepis:
400 ml wody
3/4 szklanki cukru
10 goździków
3 laski cynamonu
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
2 torebki mocnej czarnej herbaty zaparzone w 400 ml wrzącej wody
2 sparzone cytryny
2 sparzone pomarańcze
200 ml rumu
W garnku mieszamy 400 ml wody, cukier i przyprawy. Zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił, zestawiamy z ognia do ostygnięcia. Wyciskamy sok z jednej cytryny i jednej pomarańczy, pozostałe owoce kroimy w półplasterki. Do szklanego naczynia wlewamy wodę z cukrem i przyprawami, dodajemy zaparzoną ciepłą herbatę (nie gorącą, bez torebek), wlewamy sok wyciśnięty z owoców i rum, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego 🙂
Poncz w wersji bezalkoholowej też smaczny i pachnący 🙂
Przepis:
500 ml wody
400 ml soku jabłkowego
100 ml syropu ananasowego z puszki
100 ml syropu brzoskwiniowego z puszki
sok wyciśnięty z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 cytryna pokrojona na plasterki
1 pomarańcza pokrojona na plasterki
3 laski cynamonu
10 goździków
1 – 2 gwiazdki anyżu
Wodę, sok jabłkowy i pomarańczowy podgrzewamy w garnku z przyprawami w garnku do około 40 stopni. Do szklanego naczynia wkładamy plasterki owoców, wlewamy sok wyciśnięty z owoców i syrop. Wlewamy podgrzaną mieszankę wody i soków z przyprawami. Delikatnie mieszamy i podajemy. W razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub miodem. Smacznego 🙂
Świetna propozycja! Mam właśnie ochotę na taki poncz. 🙂
Idealny nie tylko na święta ale też na Sylwestra i inne zimowe spotkanka <3
Szczęśliwego Nowego Roku 2024 !
Witam Cię serdecznie.
Super, że podałaś przepis na wersję ponczu bezalkoholowego. To fajna propozycja dla osób nie pijących alkohol, jak np. ja. W przyszłości wypróbuję tą wersję napoju 😉
Pozdrawiam cieplutko i od serca 🙂 <3
Ależ on musi być aromatyczny 🙂
Bardzo ciekawa propozycja. Ta wersja bezalkoholowa nawet bardziej do mnie przemawia. Idealny na domówkę z dziećmi. Szczęśliwego Nowego Roku Madziu:)))
Ależ musi być aromatyczny, ja wybieram jak zawsze opcję bezzlkoholową
Mam nadzieję, że Nowy Rok przyniesie Ci wiele inspiracji, abyś z odwagą podążała za swoimi pasjami i marzeniami. Niech będzie to czas pełen pozytywnych zmian i niezapomnianych chwil spędzonych z najbliższymi. Szczęśliwego Nowego Roku!!
Wildfiret
Super wstęp. Nie znałam historii ponczu xD
Wydaje się, że jest smakowity 🙂