PROSTY CHLEB PSZENNY MIESZANY ŁYŻKĄ

przez | 1 stycznia 2024


Prosty, lekki i pyszny domowy chleb pszenny mieszany łyżką. Mięciutki w środku z chrupiącą skórką, a do tego łatwy do zrobienia. Wystarczy posmarować go masłem i już nic więcej nie trzeba. Od czasu do czasu piekę różne chleby, a ten jest tak banalnie prosty do zrobienia, że na pewno stanie się u mnie najbardziej popularnym pieczywem domowym. Do chleba użyłam mąki pszennej tortowej, którą można wzbogacić dodatkiem 2 łyżek otrębów pszennych lub siemieniem lnianym. Prosty chleb pszenny mieszany łyżką nie wymaga wysiłku, a efekt jest wyjątkowo smaczny. Warto spróbować 🙂
Przepis:
400 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
320 ml letniej wody
2 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie)

Do małej miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki, mieszamy łyżką, odstawiamy na 10 – 15 minut. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy z solą, dodajemy rozczyn i mieszamy łyżką do całkowitego połączenia składników, ciasto (trochę kleiste, ale takie ma być) przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Przekładamy do małej keksówki posmarowanej masłem i wysypanej mąką, dociskając w narożnikach silikonową szpatułką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy odrobiną wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 45 – 50 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na kilka minut, wyjmujemy chleb z foremki i studzimy, najlepiej na kratce. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „PROSTY CHLEB PSZENNY MIESZANY ŁYŻKĄ

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Cudowny chlebuś, taki idealnie rumiany:)
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku:)))

    Odpowiedz
  2. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Bardzo wspaniały chlebem i jednocześnie chciałbym Ci powiedzieć, że z miłą chęcią wypróbuję ten chlebek. Akurat mam drożdże instant, więc z miłą chęcią wypróbuję Twój przepis tym bardziej, że ostatnio nie piekłem chleba 😉
    Dziękuję, że podzieliłaś się z nami tym wspaniałym i ciekawym przepisem kulinarnym 🙂
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *