Łatwe i szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko tarty parmezan i kilka minut w piekarniku. Chipsy z parmezanu to fantastyczna przekąska, pyszna i chrupiąca. Pasują idealnie do piwa lub białego wina. Chipsy z parmezanu, czyli rewelacyjny pomysł na Sylwestra lub inne okazje. Chipsy można wzbogacić dodatkiem zmielonego pieprzu, suszonego oregano lub innymi ziołami. Smakują nie tylko wielbicielom sera, gorąco polecam 🙂
Przepis:
100 g parmezanu startego na tarce o małych oczkach
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia formujemy koła z parmezanu, zachowując odstępy, najlepiej użyć do tego okrągłej formy do wykrawania ciasteczek o średnicy około 3 – 4 cm, po włożeniu 2 – 3 łyżeczek sera do foremki, dociskamy parmezan łyżeczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 4 – 6 minut, do uzyskania złotego koloru. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia i przekładamy chipsy na talerz. Zaraz po upieczeniu chipsy są miękkie, ale po ostygnięciu staną się chrupiące. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego 🙂
Bardzo fajny pomysł, smakowity patent !
Proste a jakie smaczne i urokliwe
Bardzo kreatywny przepis 🙂
Super propozycja! 🙂
Twoje przepisy zawsze są niezwykle kreatywne i z ciekawością zaglądam często tutaj, bo zawsze można coś inspirującego i ciekawego zobaczyć. Twoje pomysły na różne dania, a nawet przekąski są niesamowicie ciekawe i wspaniałe 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🙂 <3
Mam nadzieję, że Nowy Rok przyniesie Ci wiele inspiracji, abyś z odwagą podążała za swoimi pasjami i marzeniami. Niech będzie to czas pełen pozytywnych zmian i niezapomnianych chwil spędzonych z najbliższymi. Szczęśliwego Nowego Roku!!
Wildfiret
Takie chipsy mogłabym jeść non stop!!
Nie znałam wcześniej tego przepisu! Wyglądaja na pyszne te chipsy 🙂
Świetna przekąska!