SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ I KIWI

przez | 23 listopada 2023


Idealna sałatka do ryby i do mięsa. Pasuje, jako dodatek do obiadu lub podana na kolację ze świeżym pieczywem. Sałatka z kapusty pekińskiej, świetna w smaku, prosta do zrobienia. Fajnie smakuje w okresie jesienno-zimowym, gdy potrzebujemy większej dawki witamin. Zawiera składniki, które są zazwyczaj mamy pod ręką lub można je kupić w najbliższym sklepie. Słodka kukurydza, kwaskowe kiwi, chrupiąca rzodkiewka, ogórek i cebula, a całość świetnie komponuje się z prostym sosem z nutką czosnku. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 średnia kapusta pekińska cienko poszatkowana
1 kiwi pokrojone w małą kostkę
1 ogórek pokrojony w kostkę
pęczek rzodkiewek pokrojonych w kostkę
1/2 średniej cebuli pokrojonej drobno
1 puszka kukurydzy (odsączonej)
sok z 1/2 cytryny
(sos)
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka pikantnego keczupu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz

Cebulę wkładamy do miski, dodajemy sok z 1/2 cytryny i szczyptę soli, mieszamy odstawiamy na 5 minut. Dodajemy kapustę, doprawiamy lekko solą, pieprzem, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki. Składniki sosu dokładnie mieszamy, dodajemy do sałatki, mieszamy, przykrywamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ I KIWI

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Bardzo lubię kiwi, ale nie dodawałam go do sałatki! Bardzo fajna propozycja, ciekawa inspiracja kulinarna na pewno połączenie smaków genialne 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Monika-Smakołyki na diecie

    Tak sałatki z pekinki jeszcze nie robiłam,a wygląda obłędnie! Jest tak kolorowa że ręka sama sięga po widelec, super pomysł:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *