OMLET FRANCUSKI

przez | 21 listopada 2023


Omlet francuski to proste, a jednocześnie wykwintne i bardzo smaczne śniadanie. Wystarczą składniki, które mamy zawsze w domu, czyli masło i jajka. Oczywiście można wzbogacić omlet dodając pod koniec smażenia starty żółty ser lub kawałeczki wędzonego łososia. Omlet francuski to po prostu charakterystyczny sposób smażenia omletu, dzięki któremu jest on ścięty z zewnątrz i kremowy i delikatny wewnątrz. W przypadku innych omletów na rozgrzaną patelnię wylewamy masę jajeczną i smażymy jajka do ścięcia nie ruszając ich. W przypadku omletu francuskiego, wcześniej napuszone jajka początkowo mieszamy jak na jajecznicę, zgarniając większość lekko ścinających się już jaj do wnętrza, a gdy uzyskamy jednolitą warstwę zwijamy omlet powoli w rulon od jednego brzegu do drugiego. Już od dawna miałam ochotę na taki omlet i nie zawiodłam się, bo jest po prostu pyszny. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 1 omlet)
3 jajka
1 łyżeczka zimnej wody
1,5 łyżki masła
sól

Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy wodę i szczyptę soli, ubijamy mocno trzepaczką przez 2 – 3 minuty, aby mocno spienić jajka i uzyskać jednolitą konsystencję. Na patelni teflonowej o średnicy 22 cm wkładamy łyżkę masła, podgrzewamy na małym ogniu, aby masło się roztopiło, ale nie zbrązowiało, zwiększamy ogień do średniego, wlewamy masę jajeczną, mieszamy delikatnie silikonową szpatułką zgarniając jajka do środka. Gdy jajka zaczną się ścinać (omlet nie będzie się rozrywał przy podnoszeniu) przy pomocy silikonowej łopatki wygładzamy powierzchnię i zaczynamy zawijać omlet w rulon. Na patelnię dodajemy pozostałe masło, gdy się roztopi polewamy wierzch omletu, następnie zsuwamy omlet na talerz, doprawiamy szczyptą soli i od raz podajemy. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „OMLET FRANCUSKI

  1. Marta

    Omlet francuski to zawsze strzał w dziesiątkę. Dzięki za przypomnienie o tym prostym, a zarazem smacznym daniu.

    Odpowiedz
  2. Monika-Smakołyki na diecie

    U mnie omlet jest bardzo rzadko czytaj nigdy,a Twój tak wspaniale się prezentuje że aż się głodna zrobiłam

    Odpowiedz
  3. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Witam Cię serdecznie 🙂

    Jestem miłośnikiem omletów – w wersji wytrawnej i na słodko. Omlety są niezwykle wspaniałe na śniadanie, czy na kolację. Lubię omlet francuski, choć również w wersji z szalotką i serem żółtym (omelette du fromage), choć również i austriacką wersję omleta – Kaiserschmarren/Kaiserschmarrn oraz niemiecką wersję omleta – Bauernfrühstück. Każde są niezwykle wspaniałe i przepyszne, a co najważniejsze, że są niezwykle pożywne. b 🙂

    Pozdrawiam Cię cieplutko i ze serdecznością 🙂 B <3
    Patryk

    Odpowiedz
  4. Pingback: order custom essays

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *