PIERNIK ŚWIĄTECZNY NA PIWIE

przez | 26 listopada 2023


Piernik świąteczny na piwie ma intensywny, głęboki smak, pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a robi się go bardzo łatwo. Piernik świąteczny to wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. W tym roku piernik na ciemnym piwie na pewno zagości u nas na święta. Można go polukrować, albo tak jak ja polać roztopioną czekoladą i posypać kolorowymi posypkami, cukrem pudrem lub posiekanymi orzechami. Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi, które dodają smaku i przełamują słodycz ciasta. Prosty piernik świąteczny idealnie pasuje na świąteczny stół, a jego przygotowanie nie wymaga wysiłku, nie trzeba nawet włączać miksera. Do piernika można użyć ciemnego piwa karmelowego, które doda ciekawego dymnego posmaku. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(piernik)
100 g masła
125 g drobnego cukru
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka przyprawy do piernika (ja używam domowej, link poniżej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml ciemnego piwa
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
(polewa czekoladowa)
100 g gorzkiej czekolady (lub deserowej)
25 g masła

3 – 4 łyżki gęstych powideł śliwkowych do przełożenia

W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe, mieszamy do rozpuszczenia cukru i połączenia składników, zestawiamy z ognia, dodajemy piwo, dokładnie mieszamy. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy zawartość garnka, mieszamy łyżką, dodajemy mocno roztrzepane widelcem jajka, mieszamy do połączenia składników, przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (około 26 x 12 cm), wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 35 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka), uchylamy drzwiczki, pozostawiamy piernik na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, kroimy na dwie części, dolną część smarujemy powidłami, przykrywamy górną częścią. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy dodatkami, smacznego 🙂

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

17 komentarzy do „PIERNIK ŚWIĄTECZNY NA PIWIE

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Ciekawa propozycja 🙂 Nie słyszałam o takim pierniku, ale muszę przyznać, że pomysł intrygujący. Piwa nie piłam już chyba z pięć lat 😀
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Ciekawa propozycja 🙂 Nie słyszałam o takim pierniku, ale muszę przyznać, że pomysł intrygujący. Piwa nie piłam już chyba z pięć lat
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  3. Kinga

    Piernik to jedno z moich ulubionych ciast, ale na piwie jeszcze nie robiłam. Ciemne piwo bardzo lubię, więc przepis koniecznie muszę wypróbować:)

    Odpowiedz
  4. Monika-Smakołyki na diecie

    No powiem Ci że mnie zaskoczyłaś, jeszcze o takim pierniku nie słyszałam nie mówiąc już że nie piekłam. Super pomysł! I jak pięknie wyrośnięty jest:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *