Leczo, smaczne i proste danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni węgierskiej. Podstawowy przepis oparty najczęściej na cebuli, papryce i kiełbasie często modyfikuję dodając różne warzywa, które akurat mam pod ręką. Tym razem leczo wzbogaciłam o cukinię, natomiast zamiast kiełbasy dodałam mięsne klopsiki. Dzięki temu leczo jest bardziej pożywne i urozmaicone. Smaku i aromatu dodają czosnek, słodka wędzona papryka w proszku oraz oregano. To danie uniwersalne, które pasuje do ryżu lub pieczywa, albo kaszy. Klopsiki można zrobić z dowolnego mięsa, ja akurat miałam wołowinę. Danie przygotowane dzień wcześniej i podgrzane smakuje jeszcze lepiej. Polecam serdecznie na obiad lub kolację 🙂
Przepis:
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku drobno posiekane
3 papryki różnokolorowe pokrojone w dużą kostkę
1 łyżka słodkiej papryki w proszku (wędzonej)
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub według gustu)
1 łyżeczka oregano
1 cukinia pokrojona w kostkę
400 g przecieru pomidorowego (passaty)
2 łyżki oleju
1/5 szklanki bulionu warzywnego lub ciepłej wody
(klopsiki)
250 g mielonego mięsa
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 – 2 łyki bułki tartej
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Mięso mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni teflonowej rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy klopsiki na średnim ogniu ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. Rondel przecieramy ręcznikiem papierowym, wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę lekko solimy, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty, dodajemy cukinię i paprykę, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 2 – 3 minuty. Dodajemy czosnek i oregano, mieszamy, smażymy przez minutę, wlewamy bulion lub wodę, przecier pomidorowy, wkładamy klopsiki, dodajemy paprykę w proszku, mieszamy delikatnie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 10 – 15 minut. Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Podajemy gorące, smacznego 🙂
Fajny pomysł na urozmaicenie leczo. 😉
Bardzo apetyczne i znakomite danie b 🙂 Wspaniałe wykonanie 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 B <3
Patryk
Takie jedzenie lubię najbardziej!
Masz rację, najczęściej w leczo jest kiełbasa i zastąpienie jej klopsikami to naprawdę dobry pomysł
Talerzyk jest tak kolorowy i apetyczny…mniamm
Pozdrawiam
Super pomysł, bardzo lubię leczo w różnych wersjach. 🙂
ja poproszę samo leczo:) bez klopsików bo mi nie pasują 😀
Lubię gotować. Leczo to moja ulubiona potrawa
Zastanawiam sie czy do tego przepisu pasowałaby papryka wędzona
Pasuje idealnie 🙂
M
Pyszne jesienne danie!
Ależ kreatywne podejście do lecza. I jakie apetyczne
Świetne połączenie Pyszne i bardzo pożywne 🙂
Wygląda apetycznie. A smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
lubię takie dania
Ale fajny pomysł 🙂
Pozdrawiam serdecznie