KRUCHE BABECZKI Z KREMEM CHAŁWOWYM I DŻEMEM

przez | 7 listopada 2023


Urocze kruche babeczki kuszą smakiem i wyglądem. Babeczki z kruchego ciasta wypełnione kwaskowym dżemem i aksamitnym kremem chałwowym. Kruche babeczki z kremem chałwowym to fantastyczny deser, idealny do filiżanki kawy lub herbaty. Uwielbiam takie babeczki, łatwe do zrobienia, apetyczne i efektowne. Myślę, że takie słodkie maleństwa, z kruchego ciasta, kremu i dżemu ładniej się prezentują, niż jedna duża tarta. Krem jest łatwy do zrobienia, wystarczy zblendować składniki, a smakuje tak dobrze, że mogłabym wyjadać go nawet bez dodatków. Kruche babeczki można upiec wcześniej i wypełnić nadzieniem, gdy będziecie chcieli je podać. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
250 g mąki pszennej tortowej
30 g cukru pudru
130 g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
2 żółtka
1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany
(krem chałwowy)
250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
50 g bardzo miękkiego masła
2 łyżeczki cukru pudru
50 g chałwy waniliowej

3 – 4 łyżki kwaskowego dżemu

Przygotowujemy ciasto (ja robię to w malakserze), mieszając przesianą mąkę z cukrem, dodajemy zimne masło, gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię, wkładamy na godzinę do lodówki. Małe, metalowe, karbowane foremki smarujemy cienko miękkim masłem, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 – 4 mm na blacie podsypując odrobiną mąki. Wykrawamy krążki z ciasta odpowiedniej wielkości do foremek i wylepiamy nim dno i brzegi foremek, spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 – 20 minut, aż będą lekko rumiane, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na pół godziny do lodówki, wyjmujemy z foremek. W czasie gdy spód się schładza przygotowujemy krem chałwowy. Masło, masarpone, pokruszoną chałwę i cukier blendujemy na gładką masę. Do kruchych spodów nakładamy po łyżeczce dżemu, następnie krem chałwowy wyciskamy z rękawa cukierniczego, wierzch można posypać kolorową posypką, podajemy lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „KRUCHE BABECZKI Z KREMEM CHAŁWOWYM I DŻEMEM

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Babeczki z kremem chałwowym? Nigdy wcześniej nie słyszałam 🙂 Uwielbiam chałwę. Myślę, że twój przepis jest genialny a te słodkości po prostu rewelacyjne w smaku. Koniecznie muszę ich spróbować 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *