Krupnik na żeberkach jest bardzo smaczny i tak sycący, że może zastąpić cały obiad. Oprócz żeberek zawiera ziemniaki i oczywiście kaszę, czyli krupy, od których pochodzi nazwa zupy. To tradycyjna polska zupa, której historia sięga aż XIII wieku. Tradycyjny krupnik z kaszą i ziemniakami, to sprawdzony, domowy przepis na pyszną, swojską i pożywną zupę. Przepisów na krupnik jest bardzo dużo, wywar można przygotować na żeberkach, kurczaku lub podrobach, to oczywiście kwestia gustu. Bez względu na wersję, którą wybierzemy będzie to zawsze zdrowy i sycący posiłek, idealny na jesienne i zimowe dni. Krupnik to jedna z najbardziej znanych i lubianych polskich zup. Przyznam się, że jako dziecko nie przepadałam za krupnikiem, ale z wiekem go polubiłam. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
400 g żeberek wieprzowych
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1,5 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 cebuli
2 grzyby suszone (opcjonalnie)
3 ziemniaki
4 – 5 łyżek kaszy (jęczmiennej lub gryczanej niepalonej)
sól i pieprz
Natka pietruszki
Żeberka myjemy dokładnie zimną woda, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy grzyby przepłukane zimną wodą, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Wyjmujemy cebulę, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w małą kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz obrane i pokojone w małą kostkę ziemniaki, a także kaszę przepłukaną zimną wodą na sitku. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Z zupy wyjmujemy kawałki żeberek, mięso oddzielamy od kości. Krupnik na żeberkach podajemy gorący z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki, smacznego 🙂
Uwielbiam krupnik 🙂 Może się skuszę na zrobienie go
W tym jesiennych okresie robię zupy prawie codziennie. Na twój krupniczek na pewno się skuszę.
Idealna zupa na jesień. 😉
Uwielbiam, a nie jadłam wieki…
Przepyszny krupnik, a na żeberkach to mistrzostwo świata
Uwielbiam zupy – a teraz jesienią nie ma nic lepszego 🙂
Jedna z moich ulubionych zup. W tym tygodniu zabieram ją w termosie do pracy 🙂
Pysznie i sycąco. 🙂
Moja mama dziś taki krupnik zrobiła 🙂 Uwielbiam tę zupę 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam krupnik, ale na żeberkach jeszcze nie robiłam,a widzę że zapowiada się pysznie
Witam serdecznie ♡
Wygląda przepysznie 🙂 Jestem wielką amatorką zup, mąż nie bardzo ale pojawiają się na naszym stole dość często 😀 Dziękuję za apetyczną inspirację! 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Super smaczna, a zarazem pożywna zupa. Uwielbiam bardzo zupę krupnik 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko i z serdecznością 🙂 B <3
Patryk
Jest cudownie klarowny – musiałaś tę kaszę idealnie wypłukać 🙂