DESER Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I KREMEM DAKTYLOWYM

przez | 17 listopada 2023


Rewelacyjny deser warstwowy z intensywnym w smaku kremem daktylowym, kwaskowymi prażonymi jabłkami z cynamonem i mascarpone wymieszanym z jogurtem i odrobiną miodu. Deser jest przepyszny, ładnie wygląda, pachnie cynamonem, a dodatkowa zaleta jest taka, że nie zawiera dodatku cukru. Desery warstwowe zawsze robią wrażenie na domownikach i gościach, więc warto je robić, tym bardziej, że są łatwe do przygotowania. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(krem daktylowy)
200 g suszonych daktyli bez pestek
75 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
(prażone jabłka)
3 kwaśnie jabłka o łącznej wadze około 450 g
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cynamonu
(warstwa na wierzchu)
125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
125 g gęstego jogurtu naturalnego
1 – 2 łyżeczki miodu

Daktyle zalewamy ciepłą wodą, tak aby były całe zanurzone, odstawiamy na godzinę, aby zmiękły (lub dłużej, zależy od daktyli). W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na dużą patelnię, dodajemy masło, sok z cytryny i 1 – 2 łyżki wody, prażymy mieszając na średnim ogniu przez około 10 minut, dodajemy cynamon, mieszamy, odstawiamy z ognia. Dokładnie odsączone daktyle miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dodajemy 1 – 2 łyżki wody, w której moczyły się daktyle. Do szklanych pucharków nakładamy warstwę kremu daktylowego, następnie prażone jabłka, na wierzch wyciskamy rękawem cukierniczym mascarpone wymieszane z jogurtem i miodem. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „DESER Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I KREMEM DAKTYLOWYM

  1. Maminek kulinarny

    No i co ja mam napisać ?
    Przecież ten deser wygląda obłędnie!
    Nic więcej dodawać nie trzeba bo fotka mówi wszystko a składniki to same pyszności!
    Pozdrawiam cieplutko

    Odpowiedz
  2. Monika-Smakołyki na diecie

    Najbardziej zaciekawił mnie ten krem daktylowy,bo bardzo lubię daktyle. Świetny deser. Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *