Rewelacyjny deser warstwowy z intensywnym w smaku kremem daktylowym, kwaskowymi prażonymi jabłkami z cynamonem i mascarpone wymieszanym z jogurtem i odrobiną miodu. Deser jest przepyszny, ładnie wygląda, pachnie cynamonem, a dodatkowa zaleta jest taka, że nie zawiera dodatku cukru. Desery warstwowe zawsze robią wrażenie na domownikach i gościach, więc warto je robić, tym bardziej, że są łatwe do przygotowania. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(krem daktylowy)
200 g suszonych daktyli bez pestek
75 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
(prażone jabłka)
3 kwaśnie jabłka o łącznej wadze około 450 g
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cynamonu
(warstwa na wierzchu)
125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
125 g gęstego jogurtu naturalnego
1 – 2 łyżeczki miodu
Daktyle zalewamy ciepłą wodą, tak aby były całe zanurzone, odstawiamy na godzinę, aby zmiękły (lub dłużej, zależy od daktyli). W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na dużą patelnię, dodajemy masło, sok z cytryny i 1 – 2 łyżki wody, prażymy mieszając na średnim ogniu przez około 10 minut, dodajemy cynamon, mieszamy, odstawiamy z ognia. Dokładnie odsączone daktyle miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dodajemy 1 – 2 łyżki wody, w której moczyły się daktyle. Do szklanych pucharków nakładamy warstwę kremu daktylowego, następnie prażone jabłka, na wierzch wyciskamy rękawem cukierniczym mascarpone wymieszane z jogurtem i miodem. Smacznego 🙂
Bardzo ciekawa propozycja! Uwielbiam desery z prażonymi jabłkami. 🙂
No i co ja mam napisać ?
Przecież ten deser wygląda obłędnie!
Nic więcej dodawać nie trzeba bo fotka mówi wszystko a składniki to same pyszności!
Pozdrawiam cieplutko
o! Aktualnie mam badzo dużo jabłek, dzękuję za inspiracje
Deser rewelacyjny Super. Pozdrawiam Aldona
Już po przeczytaniu tytułu czuje się jesienne, otulające ciepełko! Wypróbuję na pewno!
Najbardziej zaciekawił mnie ten krem daktylowy,bo bardzo lubię daktyle. Świetny deser. Serdecznie pozdrawiam
Ale pysznie! 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Szybki, prosty i łatwy deser do przygotowania. Smacznie prezentuje się b 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie i od serca 🙂 <3
Patryk
Idealny jesienny lub zimowy deser!
Brzmi smacznie 🙂