BUTTER CHICKEN (HINDUSKI KURCZAK MAŚLANY)

przez | 14 listopada 2023

Butter chicken, to danie koło którego nie można przejść obojętnie. Hinduska potrawa sprawia, że kubki smakowe szaleją. Butter chicken, czyli rewelacyjne danie, w którym główną rolę odgrywają kawałki kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami i aromatyczny, rozgrzewający sos. Dzięki marynowaniu kawałki mięsa są bardzo kruche i jędrne, a kremowy, pachnący przyprawami, lekko pikantny sos świetnie komponuje się z kurczakiem. Danie to świetny przykład indyjskich smaków, tym razem lekko pikantnych, ale nie ostrych. Butter chicken idealnie pasuje na obiad, jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości niezwykle smacznym i egzotycznym daniem. Sprawdza się też w czasie pierwszych jesiennych chłodów. Przygotowanie dania nie jest trudne i nawet bez doświadczenia w kuchni, każdy sobie z nim poradzi. Przepis wydaje się długi, ale większość składników, to przyprawy. Oryginalna receptura pochodzi z 1948 r. z północy Indii i od tego czasu cieszy się popularnością. Do przygotowania sosu najlepiej użyć masła klarowanego, ale można też dodać zwykłe masło pół na pół z olejem. Warto spróbować 🙂
Przepis:
2 – 3 piersi z kurczaka (o łącznej wadze około 600 g)
(marynata)
200 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masal
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
(sos)
3 łyżki klarowanego masła
1 duża cebula drobno pokrojona
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1/4 szklanki wody
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 i 1/2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masal
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
125 ml śmietanki 30 %

Mieszamy składniki marynaty. Kurczaka kroimy w 2 – 3 cm kostkę, wkładamy do marynaty, mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym. W głębokiej patelni teflonowej lub w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na talerz, przykrywamy. Do tej samej patelni wkładamy masło klarowane, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 – 4 minuty, dodajemy czosnek, smażymy przez minutę, dodajemy przyprawy, smażymy przez pół minuty, dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez 5 minut, przekładamy do blendera, miksujemy, wlewamy sos z powrotem na patelnię, dodajemy podsmażonego kurczaka, zagotowujemy, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 12 – 15 minut. Dodajemy śmietankę wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami sosu, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, możemy posypać natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „BUTTER CHICKEN (HINDUSKI KURCZAK MAŚLANY)

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Ta mnogość przypraw aż uderza zapachem przez ekran dlatego danie musi być przepyszne

    Odpowiedz
  2. Kinga

    Nie jadłam jeszcze, ale patrząc na składniki, to już wiem, że na pewno będzie jednym z moich ulubionych dań:)

    Odpowiedz
  3. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Danie wygląda cudownie, musi być przepyszne 🙂 Kocham takie smaki, dlatego bardzo chętnie spróbowałabym takiej propozycji 🙂 Mniam, apetycznie!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *