Butter chicken, to danie koło którego nie można przejść obojętnie. Hinduska potrawa sprawia, że kubki smakowe szaleją. Butter chicken, czyli rewelacyjne danie, w którym główną rolę odgrywają kawałki kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami i aromatyczny, rozgrzewający sos. Dzięki marynowaniu kawałki mięsa są bardzo kruche i jędrne, a kremowy, pachnący przyprawami, lekko pikantny sos świetnie komponuje się z kurczakiem. Danie to świetny przykład indyjskich smaków, tym razem lekko pikantnych, ale nie ostrych. Butter chicken idealnie pasuje na obiad, jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości niezwykle smacznym i egzotycznym daniem. Sprawdza się też w czasie pierwszych jesiennych chłodów. Przygotowanie dania nie jest trudne i nawet bez doświadczenia w kuchni, każdy sobie z nim poradzi. Przepis wydaje się długi, ale większość składników, to przyprawy. Oryginalna receptura pochodzi z 1948 r. z północy Indii i od tego czasu cieszy się popularnością. Do przygotowania sosu najlepiej użyć masła klarowanego, ale można też dodać zwykłe masło pół na pół z olejem. Warto spróbować 🙂
Przepis:
2 – 3 piersi z kurczaka (o łącznej wadze około 600 g)
(marynata)
200 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masal
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
(sos)
3 łyżki klarowanego masła
1 duża cebula drobno pokrojona
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1/4 szklanki wody
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 i 1/2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masal
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
125 ml śmietanki 30 %
Mieszamy składniki marynaty. Kurczaka kroimy w 2 – 3 cm kostkę, wkładamy do marynaty, mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym. W głębokiej patelni teflonowej lub w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na talerz, przykrywamy. Do tej samej patelni wkładamy masło klarowane, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 – 4 minuty, dodajemy czosnek, smażymy przez minutę, dodajemy przyprawy, smażymy przez pół minuty, dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez 5 minut, przekładamy do blendera, miksujemy, wlewamy sos z powrotem na patelnię, dodajemy podsmażonego kurczaka, zagotowujemy, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 12 – 15 minut. Dodajemy śmietankę wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami sosu, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, możemy posypać natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego 🙂
Ta mnogość przypraw aż uderza zapachem przez ekran dlatego danie musi być przepyszne
Nie jadłam jeszcze, ale patrząc na składniki, to już wiem, że na pewno będzie jednym z moich ulubionych dań:)
Jak pysznie i aromatycznie!
Witam serdecznie ♡
Danie wygląda cudownie, musi być przepyszne 🙂 Kocham takie smaki, dlatego bardzo chętnie spróbowałabym takiej propozycji 🙂 Mniam, apetycznie!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ciekawa kulinarna propozycja. Wygląda pysznie!
Pysznie, ale bym zjadła 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Smakowicie i sycąco, świetna propozycja na jesień, konkretne jedzonko!
Musi smakować obłędnie! Z chęcią wypróbuję.