COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

przez | 9 listopada 2023


Chrupiąca, soczysta i bardzo smaczna sałatka coleslaw z czerwonej kapusty. Coleslaw to wyjątkowo uniwersalna sałatka, pasuje i do mięsa i do ryby. Prosta i tania, nie trzeba doświadczenia, ani specjalnych zdolności kulinarnych, aby ją zrobić. Łatwy i sprawdzony przepis na coleslaw z czerwonej kapusty, zamiast białej. Według mnie ta wersja jest bardziej intensywna w smaku i bardziej chrupiąca. Coleslaw to jedna z najpopularniejszych na świecie sałatka, można ją spotkać w wielu restauracjach i fast food-achach. To bardzo prosta sałata z niewielu składników, a efekt jest pyszny, dlatego warto zrobić ją w domu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 mała czerwona kapusta (o wadze około 1 kg)
2 duże marchewki
1 duża czerwona cebula
sól, sok z połowy cytryny
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
(sos)
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
sól i pieprz

Kapustę szatkujemy na drobne kawałki, przekładamy do dużej miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, łyżeczkę soli, ocet i sok z cytryny, mieszamy ugniatając, odstawiamy na około 20 minut. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty i cebuli, mieszamy. Dodajemy sos, mieszamy ugniatając, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby smaki się przegryzły. Smacznego 🙂

6 komentarzy do „COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *