KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI

przez | 19 listopada 2023


Kotlety z czerwonej fasoli to idealny posiłek dla osób na diecie bezmięsnej. Łatwe do zrobienia, smaczne i łagodne dla portfela. Kotlety z fasoli, pyszne i pożywne stanowią świetny zamiennik mięsa. Można je urozmaicić ulubionymi przyprawami lub sosem. Fasola zawiera dużo białka i substancji odżywczych, jak witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz lecytynę, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. To takie danie, które sprawdzi się, gdy nie mamy pomysłu, ani czasu na bardziej wykwintne potrawy. Kotlety z fasoli pasują i na obiad i na kolację, można je podać z ziemniakami i surówką, albo jako wege burgery. Cebulę i czosnek można wcześniej podsmażyć na łyżeczce masła, ale nie jest to konieczne. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 puszka czerwonej fasoli (o wadze 420 g)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 małej czerwonej cebuli drobno pokrojona
1 małe jajko
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka drobno pokrojonej natki pietruszki
sól i pieprz
2 – 3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
olej do smażenia

Fasolę przepłukujemy zimną wodą, dokładnie odsączamy, dodajemy pozostałe składniki, rozdrabniamy w malakserze lub blenderze na masę dającą się formować, ale nie całkiem gładką. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 lub 5 kotletów, panierujemy z bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

15 komentarzy do „KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Wow! Ależ oryginalny pomysł! Takich kotlecików jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Przepisy wart zapamiętania. Serdecznie pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *