SERNIK Z JABŁKAMI I PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ

przez | 12 listopada 2023


Obłędny sernik z jabłkami i piernikową kruszonką. Na spodzie cienka warstwa kruchego ciasta, na nim warstwa kremowego sernika, kwaskowe jabłka z cynamonem i piernikowa kruszonka, po prostu poezja smaków. Sernik z jabłkami i piernikową kruszonką to ciasto na bogato, zachwyca smakiem i aromatem. To jest obecnie mój numer 1 wśród serników, na pewno będę go robić jeszcze wiele razy. Sernik z jabłkami i piernikową kruszonką idealnie pasuje na rodzinne spotkanie, albo na święta. To ciasto mieści w sobie tyle wspaniałych warstw, że na pewno oczaruje Waszych bliskich. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
180 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
135 g masła w temperaturze pokojowej
(sernik)
1 kg twarogu na sernik dobrej jakości (z wiaderka) w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
(jabłka)
450 g kwaskowych jabłek, jak na szarlotkę
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu

cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na kruszonkę (ja robię to w malakserze), 2/3 kruszonki wsypujemy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), wylepiamy spód cienką warstwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 18 – 20 minut. Pozostałą kruszonkę trzymamy w lodówce. Wyjmujemy z piekarnika podpieczony spód. W czasie pieczenia spodu, obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę, mieszamy delikatnie z cukrem i cynamonem. Mikserem na wolnych obrotach lub rózgą mieszamy twaróg z cukrem, budyniem i wanilią, na koniec dodajemy jajka, mieszamy delikatnie do połączenia składników (staramy się nie napowietrzać sernika), przekładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy jabłka, posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez 60 minut, wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto na pół godziny w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy całkowicie sernik. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „SERNIK Z JABŁKAMI I PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ

  1. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Witam Cię serdecznie 🙂

    Bardzo przepyszny sernik z jabłkami i piernikową kruszonką. Ten przepis bardzo mnie zaciekawił i z miłą chęcią kiedyś wypróbuj. Akurat mam przyprawę do piernika, więc już teraz mam plan, do czego użyć 😉
    Dzięki, że dzielisz się z nami takimi ciekawymi, znakomitymi i pomysłowymi przepisami kulinarnymi. Jesteś w tym znakomita b 🙂

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 B <3
    Patryk

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *