Obłędny sernik z jabłkami i piernikową kruszonką. Na spodzie cienka warstwa kruchego ciasta, na nim warstwa kremowego sernika, kwaskowe jabłka z cynamonem i piernikowa kruszonka, po prostu poezja smaków. Sernik z jabłkami i piernikową kruszonką to ciasto na bogato, zachwyca smakiem i aromatem. To jest obecnie mój numer 1 wśród serników, na pewno będę go robić jeszcze wiele razy. Sernik z jabłkami i piernikową kruszonką idealnie pasuje na rodzinne spotkanie, albo na święta. To ciasto mieści w sobie tyle wspaniałych warstw, że na pewno oczaruje Waszych bliskich. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
180 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
135 g masła w temperaturze pokojowej
(sernik)
1 kg twarogu na sernik dobrej jakości (z wiaderka) w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
(jabłka)
450 g kwaskowych jabłek, jak na szarlotkę
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na kruszonkę (ja robię to w malakserze), 2/3 kruszonki wsypujemy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), wylepiamy spód cienką warstwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 18 – 20 minut. Pozostałą kruszonkę trzymamy w lodówce. Wyjmujemy z piekarnika podpieczony spód. W czasie pieczenia spodu, obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę, mieszamy delikatnie z cukrem i cynamonem. Mikserem na wolnych obrotach lub rózgą mieszamy twaróg z cukrem, budyniem i wanilią, na koniec dodajemy jajka, mieszamy delikatnie do połączenia składników (staramy się nie napowietrzać sernika), przekładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy jabłka, posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez 60 minut, wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto na pół godziny w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy całkowicie sernik. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Smakowicie wyglada
Wygląda cudownie i musi smakować obłędnie. Na pewno wypróbuję przepis:)
Witam Cię serdecznie 🙂
Bardzo przepyszny sernik z jabłkami i piernikową kruszonką. Ten przepis bardzo mnie zaciekawił i z miłą chęcią kiedyś wypróbuj. Akurat mam przyprawę do piernika, więc już teraz mam plan, do czego użyć 😉
Dzięki, że dzielisz się z nami takimi ciekawymi, znakomitymi i pomysłowymi przepisami kulinarnymi. Jesteś w tym znakomita b 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 B <3
Patryk
Pysznie się prezentuje! Idealny deser na chłodne popołudnie. 🙂
Piękny i pyszny serniczek
Wspaniały sernik. Z dodatkami na pewno jest jeszcze pyszniejszy 🙂
cudownie wygląda
Cudne połączenie smaków, a nutka piernika przypomina o zbliżających się wielkimi krokami świętach 🙂