PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I CIECIERZYCY

przez | 25 września 2023


Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy to rewelacyjna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Pasztet z ciecierzycy jest bardzo smaczny, zdrowy i tani, smakuje nie tylko wegetarianom. Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy pasuje na różne okazje, można go podać na kolację z przyjaciółmi, rodzinne spotkanie, urodziny lub imieniny. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i ulubionym sosem lub chrzanem. Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy pasuje na kolację, śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Jest uniwersalny, bo świetnie smakuje i na zimno i na ciepło, pokrojony w grube plastry, podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy, to też fenomenalny sposób na przemycenie niezwykle zdrowej kaszy jaglanej, jeśli nie przepadanie za smakiem samej kaszy jaglanej. Pasztet można wzbogacić suszonymi lub wędzonymi śliwkami, ale nie jest to konieczne. Warto spróbować, ja na pewno będę do niego wracać, gorąco polecam 🙂
Składniki:
(na formę keksówkę około 12 na 23 cm)
200 ml kaszy jaglanej
2 puszki ciecierzycy (każda o wadze 400 g)
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz

opcjonalnie 7 – 8 wędzonych lub suszonych śliwek

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, przecedzamy, przelewamy gorącą wodą (dzięki temu kasza nie będzie miała goryczki). W garnku zagotowujemy 400 ml wody, wsypujemy kaszę, mieszamy, przykrywamy, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut, wyłączamy ogień, odstawiamy kaszę na 10 minut, odkrywamy, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez 3 – 4 minuty, dodajemy czosnek i tymianek, smażymy mieszając przez minutę, odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną dokładnie ciecierzycę, kmin rzymski, imbir, paprykę, miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, dokładnie mieszamy. Połowę masy przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na środku śliwki, jedną za drugą, nakładamy pozostałą masę, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy płatkami migdałowymi, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 40 – 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny, wyjmujemy z foremki. Podajemy pokrojony w plastry, smacznego 🙂

13 komentarzy do „PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I CIECIERZYCY

  1. Monika-Smakołyki na diecie

    Wow! Wygląda tak apetycznie że trudno się powstrzymać aby skosztować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *