RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI

przez | 27 września 2023


Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to danie, które cały czas pamiętam z dzieciństwa. Pyszny smak, którego się nie zapomina. Moją wersję wzbogaciłam o bakalie, dzięki czemu nie dodaję cukru. Można dodać rodzynki i daktyle, tak jak ja lub coś innego, np. żurawinę czy figi. Ryż zapiekany z jabłkami i bakaliami pysznie smakuje, łatwy do zrobienia ze składników, które można kupić w zwykłym sklepie. Zamiast zwykłego białego ryżu użyłam ryżu basmati, bo ma niższy indeks glikemiczny i więcej składników odżywczych, ale zwykły biały ryż też oczywiście pasuje do tej potrawy. Ryż zapiekany z jabłkami i bakaliami można podać na ciepło lub na zimno. To świetne danie, dzięki któremu możemy przenieść się do czasów dzieciństwa, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 szklanka ryżu (u mnie basmati)
2 szklanki mleka
szczypta soli

3 – 4 jabłka (o łącznej wadze około 850 g)
1 łyżka masła + niewielka ilość do wysmarowania naczynia do zapiekania
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki wody
1 – 2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rodzynek
3 suszone daktyle

3/4 szklanki śmietany wymieszanej z gęstym jogurtem greckim pół na pół
1 żółtko
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Rodzynki i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę, aby zmiękły. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą. Mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień do bardzo małego, dodajemy szczyptę soli, następnie ryż, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut (czas najlepiej sprawdzić też na opakowaniu). Gasimy ogień, przykrywamy garnek ścierką lub ręcznikiem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut.
W tym czasie obrane jabłka bez gniazd nasiennych ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy starte jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę, mieszamy smażąc na patelni przez około 10 – 12 minut, dodajemy cynamon, dokładnie odsączone rodzynki i daktyle pokrojone na cienkie paseczki, mieszamy. Do naczynia do zapiekania o wymiarach około 25 na 19 cm wysmarowanego masłem przekładamy połowę ryżu, lekko dociskamy, następnie jabłka, wyrównujemy powierzchnię, następnie pozostały ryż, wyrównujemy powierzchnię. Śmietanę z jogurtem mieszamy z żółtkiem i miodem, rozprowadzamy na powierzchni ryżu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 25-30 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut, wierzch możemy posypać dodatkowo cynamonem i podajemy, smacznego 🙂

14 komentarzy do „RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI

  1. Maminek kulinarny

    No przecież to smak dzieciństwa i mimo, że dzieckiem dawno już nie jestem to ryż w tym wydaniu smakuje mi niezmiennie.
    Mama zapiekała też ryż że śliwkami, które wcześniej były podpieczone w piekarniku. Smak pamietam do dziś 🙂
    Pozdrawiam cieplutko:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *