Kuszące kruche babeczki o smaku banoffee. Babeczki z kruchego ciasta wypełnione plasterkami bananów, karmelem z daktyli i udekorowane bitą śmietaną. Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Kruche babeczki o smaku banoffee to fantastyczny deser, idealny do filiżanki kawy lub herbaty. Uwielbiam takie babeczki, łatwe do zrobienia, smakowite i efektowne. Banoffee to popularne angielskie ciasto zrobione z bananów, śmietany i gęstej masy karmelowej na spodzie z ciasteczek lub biszkoptu. W wersji kruchych babeczek też smakuje pysznie. Kruche babeczki można upiec wcześniej i wypełnić nadzieniem, gdy będziecie chcieli je podać. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
250 g mąki pszennej tortowej
30 g cukru pudru
135 g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
2 żółtka
1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany
(daktylowy karmel)
150 g suszonych daktyli
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżeczka gęstego mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 – 2 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
2 banany pokrojone w plasterki
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatki: bita śmietana, kolorowa posypka, owoce,
masło do wysmarowania foremek
Przygotowujemy ciasto (ja robię to w malakserze), mieszając przesianą mąkę z cukrem, dodajemy zimne masło, gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię, wkładamy na godzinę do lodówki. Małe, metalowe, karbowane foremki smarujemy cienko miękkim masłem, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 – 5 mm na blacie podsypując odrobiną mąki. Wykrawamy krążki z ciasta odpowiedniej wielkości do foremek i wylepiamy nim dno i brzegi foremek, spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 – 20 minut, aż będą lekko rumiane, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na pół godziny do lodówki, wyjmujemy z foremek. Daktylowy karmel przygotowujemy najpierw zalewając daktyle ciepłą wodą, tak aby były całe zanurzone, odstawiamy na godzinę, aby zmiękły (lub dłużej, zależy od daktyli). Dokładnie odsączone daktyle miksujemy blenderem z pozostałymi składnikami. Na kruche babeczki nakładamy warstwę daktylowego karmelu, układamy plasterki bananów, wierzch dekorujemy bitą śmietaną (dodaję łyżkę miodu dla smaku), ozdabiamy owocami lub kolorowymi posypkami. Smacznego 🙂
Takich babeczek jeszcze nie jadłam. Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
cudowne są!
Mmm… banoffee, jak słodko! 🙂
Wyglądają pięknie i smacznie
Piękne i bardzo smakowite
Wyglądają obłędnie, napewno też tak smakują
Przepysznie!
Uwielbiam proste i efektowne desery, te babeczki są ekstra. 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Magda jak zwykle zadałaś szyku! Doskonałe babeczki
Pyszne babeczki 🙂
ostatnio robilam babeczki tyle ze z kremem smietanowym uwielbiam!
Extra babeczki