Rewelacyjna szarlotka z budyniem bez pieczenia. Dwie warstwy miękkich biszkoptów, w środku lekko kwaskowe jabłka pachnące cynamonem, a na wierzchu delikatny budyń waniliowy i kakao. Szarlotka z budyniem bez pieczenia to pyszne ciasto warstwowe, łatwe do zrobienia, idealne, gdy nie chce się odpalać piekarnika. Ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale też łagodne dla kieszeni. Warstwa jabłkowa z cynamonem świetnie komponuje się z kremowym budyniem. Do masy jabłkowej dodaję tylko galaretkę, która zawiera cukier, dlatego nie słodzę dodatkowo jabłek, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dosypać 1 łyżkę cukru. Również budyń nie jest bardzo słodki, więc można go dosłodzić według gustu. Szarlotka z budyniem bez pieczenia to świetna, zupełnie nowa i zaskakująca wersja szarlotki. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(forma keksowa 26 na 12 cm)
(warstwa jabłkowa)
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1 – 2 łyżeczki cynamonu
1 galaretka cytrynowa
125 ml bardzo gorącej wody
(warstwa budyniowa)
450 ml mleka
50 g masła pokrojonego na kawałki
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
2 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)
20 g mąki pszennej
około 150 – 200 g biszkoptów
kakao do posypania
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na dużą patelnię, dodajemy sok z cytryny i łyżkę wody, prażymy mieszając przez około 15 minut, dodajemy cynamon, mieszamy, odstawiamy z ognia. Galaretkę rozpuszczamy dokładnie w 125 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml), dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy biszkoptami (w przerwy układamy pokruszone biszkopty), wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię, układamy drugą warstwę biszkoptów, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin.
Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, wanilię i cukier. Doprowadzamy mleko do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier i masło się rozpuściło, zestawiamy z ognia. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtka, budyń i mąkę pszenną. Miksujemy mikserem z końcówką do ubijania na gładką masę (można też mieszać energicznie rózgą). Do zagotowanego mleka wlewamy zmiksowaną mieszankę, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając mikserem, aby nie powstały grudki. Gdy pojawią się bąbelki, gotujemy mieszając przez około 1 – 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia (na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie powstał kożuch), następnie letni budyń wykładamy na warstwę biszkoptów, staramy się wyrównać powierzchnię, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin lub na noc. Przed podaniem wyjmujemy z formy, posypujemy kakao, kroimy na kwadraty. Smacznego 🙂
Nigdy takiego nie robiłam Świetny przepis, na pewno wypróbuję
Takie słodkości, których nie trzeba piec są najlepsze w takie upały 🙂
Pyszna propozycja! Zapiszę sobie przepis. Mój mąż uwielbia wszelkie szarlotki, ciasta i desery z jabłkami. 🙂
wygląda pysznie!
Wygląda cudownie, koniecznie muszę wypróbować ten przepis:)
To już wiem, jakie ciasto będzie u mnie w niedzielę 🙂
Wielkie dzięki za przepis!
Mam wielką chęć jej spróbować.
Ależ to smakowicie wygląda. Podstawiam talerzyk
Pysznie wyglada. Chętnie wypróbuję przepis
Bardzo ciekawy sposób przyrządzenia szarlotki. Bardzo lubię szarlotkę tradycyjną (pieczona) i choć jeszcze takiej wersji ciasta z dodatkiem budyniu nie próbowałem, to z pewnością by mi posmakowała. Ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie, jest wart wypróbowania 🙂 b Dzięki Ci serdeczne za podzielenie się z nami tym przepisem :)B
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🙂 <3
Patryk
To musi być pyszne! 🙂
Kto by pomyślał, że w tak szybkim sposób można wyczarować szarlotkę 🙂
Pozdrawiam serdecznie