Smak Grecji na talerzu. Moussaka, czyli pyszna zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego z aromatycznymi przyprawami i sosu beszamelowego. Danie warstwowe, zachwycające zapachem i smakiem. Jedna z najbardziej popularnych greckich potraw, którą można przygotować w domu i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Oryginalnie moussaka zawiera tylko bakłażany, ale obecnie można spotkać także wersję z bakłażanami i ziemniakami. Opcja z ziemniakami jest bardziej kaloryczna, więc ja zdecydowałam się na wykorzystanie tylko bakłażana. Moussaka to danie trochę pracochłonne, ale rewelacyjny smak rekompensuje włożony wysiłek. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(4 porcje)
2 bakłażany o łącznej wadze około 750 g
4 łyżki oliwy
(warstwa mięsna)
2 łyżki oliwy
1 cebula drobno pokrojona
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
500 g mielonego mięsa (cielęciny, wołowiny, jagnięciny lub mieszanego)
1/3 szklanki czerwonego wina
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
1/4 łyżeczki mielonych goździków
sól i pieprz
(sos beszamelowy)
30 g masła
25 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
sól
szczypta gałki muszkatołowej
50 g twardego tartego sera typu parmezan
Bakłażany kroimy w plastry 5 mm grubości, solimy z obu stron i odstawiamy na około pół godziny, następnie opłukujemy zimną wodą z soli, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy oliwą, układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. W czasie pieczenia bakłażanów, rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek, lekko solimy, smażymy mieszając na małym ogniu przez około 5 minut, aby cebula zmiękła. Zwiększamy ogień, dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozgniatając mięso przez około 5 minut. Dodajemy przyprawy, smażymy przez minutę, wlewamy wino, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez 2 – 3 minuty, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, zdejmujemy pokrywkę, gotujemy jeszcze przez około 5 minut mieszając, aby odparować nadmiar wody, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy z ognia. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy mieszając przez około 2 minuty na małym ogniu, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, doprawiamy gałką i solą, dodajemy ser, mieszamy.
Naczynie żaroodporne o wymiarach około 22 na 26 cm smarujemy oliwą, układamy warstwę bakłażanów, następnie połowę mięsa, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugą warstwą bakłażanów, wykładamy pozostałe mięso, układamy ostatnią warstwę bakłażanów, na wierzch wykładamy sos beszamelowy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35 – 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut, kroimy i podajemy. Smacznego 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Przyznam, że zgłodniałam na sam widok.
Witam serdecznie ♡
W Grecji nigdy nie byłam, ale muszę powiedzieć, że bardzo polubiłam greckie jedzenie jakie miałam okazję spróbować zjeść tu w Polsce 🙂 Takiej zapiekanki niestety nie jadłam choć wiem, że bardzo kojarzy się z Grecją. Koniecznie muszę to nadrobić 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Uwielbiam kuchnię grecką. No aż mi ślinka cieknie. Będę musiała wypróbować ten przepis.
Ciekawy pomysł. Z pewnością wykorzystam 🙂
nigdy domowej nie robiłam! mniam!
Witam Cię serdecznie 🙂
Grecka moussaka to niezwykle ciekawe danie z kulinarnego punktu widzenia i choć je nie próbowałem ani jej nie robiłem, to mogę tylko powiedzieć, że wspaniale prezentuje się na zdjęciu. Z miłą chęcią wypróbuję w przyszłości te danie, bo sam jestem ciekaw, jak smakuje moussaka. Uwielbiam bardzo kuchnię grecką – jest zdrowa i wspaniała 🙂 b
Pozdrawiam Cię ciepło i serdecznie 🙂 B <3
Patryk
Dużo składników, ale warto. Raz już robiłam tą potrawe była bardzo pyszna
Jestem bardzo ciekawa smaku tego dania 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Boska gra smaków i aromatów
Smakowicie! Uwielbiam greckie klimaty. 🙂
Nigdy nie jadłam tego dania! znajomy zachwalał i przyznam, że chętnie wypróbowałabym ten przepis 🙂
Bardzo lubię moussakę, ale rzadko robię, bo to dużo pracy 🙂