To idealny deser, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i niezwykle prostego. Krem czekoladowo-bananowy smakuje rewelacyjnie, a robi się go błyskawicznie ze składników, które mamy w domu lub możemy kupić w najbliższym sklepie. Krem nie jest bardzo gęsty, można go podać jako deser z owocami sezonowymi, ale pasuje też do naleśników, czy gofrów. Można nim też posmarować pieczywo, podobnie jak nutellą. Krem czekoladowo-bananowy jest tak smaczny, że mogłabym go wyjadać palcami prosto ze słoika. Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję. Krem czekoladowo-bananowy można też zamrozić i będzie smakować podobnie do lodów. Serdecznie polecam 🙂
Przepis 🙂
2 mocno dojrzałe banany
2 łyżki kakao
40 g czekolady gorzkiej lub deserowej roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
1 – 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Obrane banany blendujemy, dodajemy pozostałe składniki, jeszcze raz blendujemy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, podajemy jako deser z owocami (wtedy nakładamy łyżką lub możemy wycisnąć rękawem cukierniczym), wierzch można posypać cukrem pudrem. Możemy też podać z naleśnikami, goframi lub pieczywem. Smacznego 🙂
ale pycha!
Wygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała
Pychotka, zjadłabym
Pysznie, robię czasem podobny krem. 🙂
Takie deserki to ja lubię. Idealne na ciężkie dni
Przepyszny deser
Ten krem musi być pycha!
Nie tylko wspaniały jest ten krem jako deser, ale również jako dodatek do wielu innych deserów. Bardzo uniwersalny jest ten krem. Bardzo apetycznie wygląda na zdjęciu 😛
Pozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie 🙂 B <3
Patryk
Aż mi ślinka leci ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Doskonała opcja na szybki i smaczny deser. 🙂
Pyszności! 🙂