PLACKI Z ZIELONEGO GROSZKU

przez | 17 sierpnia 2023


Delikatne, smaczne i pożywne placki z groszku o fajnym, zielonym kolorze. Placki z zielonego groszku można jeść na ciepło lub na zimno, z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu lub twarogu. Świetnie komponują się też z wędzonymi rybami, jak łosoś albo pstrąg. Placki z zielonego groszku to świetny pomysł na warzywną kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Zielony groszek nie tylko jest smaczny, ale to też prawdziwa bomba zdrowia, zawierająca witaminy A,B,C, E i K oraz składniki mineralne takie jak potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo. Warto go jeść bo wzmacnia kości, chroni serce, zapobiega anemii. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
200 g zielonego groszku mrożonego
2 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Dodatki: śmietana, jogurt, twaróg, wędzone ryby, sok z cytryny, koperek

Groszek gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy na sitku zimną wodą, odstawiamy do ostygnięcia, osuszamy ręcznikiem papierowym. Groszek blendujemy, ale niezbyt mocno, tak aby w masie pozostały kawałki groszku, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżką małe placki i smażymy po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

12 komentarzy do „PLACKI Z ZIELONEGO GROSZKU

  1. Iwona

    Bardzo oryginalne placuszki, ale rzeczywiście łatwiej kupić groszek mrożony niż świeży. Nawet na bazarze nie bywa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *