ZUPA TAJSKA

przez | 10 sierpnia 2023


Zupa tajska o wyrazistym, orientalnym smaku, to prawdziwa bomba smaków, na pewno nie można przejść obok niej obojętnie. To też świetny pomysł na zupę w azjatyckim stylu, pyszną, pożywną, kolorową i intensywną. Bazą zupy jest pasta curry, kurczak, mleczko kokosowe, makaron, bulion i warzywa. Dodatkowego orientalnego smaku dostarczają sos rybny, trawa cytrynowa, kurkuma i sok z limonki.  Zupę można ugotować jak danie jednogarnkowe, gotując makaron w zupie z innymi składnikami. Można go też ugotować osobno, jeśli zupa ma zostać podana następnego dnia. Zupę podałam z makaronem udom, ale makaron ryżowy też będzie pasować. W zależności od rodzaju użytej pasty curry, zupa będzie bardziej lub mniej pikantna. Pasty różnią się od siebie głównie rodzajem stosowanej papryczki i niektórymi przyprawami. Pasta curry żółta jest najłagodniejsza, a nazwę zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Pasta curry czerwona jest pikantną odmianą, która w około 20% składa się z ostrej papryczki chili. Zielona pasta curry składa się w około 30% z zielonej papryki chili. Każdy może dodać rodzaj pasty według upodobań. Bardzo serdecznie polecam 🙂

Przepis:
500 g filetu z piersi kurczaka
1 łyżka oleju
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 cebula pokrojona w małą kosteczkę
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka sosu rybnego
2 – 3 łyżeczki pasty curry (do wyboru: żółta, czerwona lub zielona)
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej lub 3 liście kafir (opcjonalnie)
1,2 l gorącego bulionu drobiowego
200 ml mleka kokosowego
100 g makaronu udon
150 g mrożonej fasolki szparagowej
1 – 2 łyżki soku z limonki
sól i pieprz

Kurczaka kroimy w około 1,5 cm kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, smażymy przez około 4 – 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cebulę, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy paprykę, czosnek, pastę curry, imbir i pastę z trawy cytrynowej, smażymy mieszając przez około 2 minuty. Wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na 3 cm kawałki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy sos rybny, kurkumę, cukier i makaron przełamany na pół, jeśli podajemy zupę od razu, gotujemy przez 4 minuty, wlewamy mleczko kokosowe, gotujemy przez minutę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Zupę podajemy gorącą, posypaną kolendrą, z dodatkowymi kawałkami limonki do doprawienia świeżo wyciśniętym sokiem. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „ZUPA TAJSKA

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Wygląda apetycznie 🙂 Wielu moich znajomych bardzo sobie chwali taką zupę, ja niestety nie miałam okazji jej zrobić, nawet spróbować :/ muszę to zmienić 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Moika

    Rzadko sięgam po azjatyckie smaki, bo niestety ostre potrawy mi nie służą. Mój mąż natomiast jest smakoszem takich dań 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *