PIKANTNE KOFTY Z INDYKA

przez | 5 czerwca 2023


Soczyste kofty z indyka z aromatycznymi przyprawami. Pysznie smakują dzięki wyrazistym przyprawom, takim jak czosnek, imbir, kmin rzymski, ziarna kolendry, ostra i słodka papryka. Świetnie smakują z sosem jogurtowym lub tzatziki. Kofty nadziane na patyczki możemy grillować, smażyć na patelni grillowej lub w piekarniku. Kofty to bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków. Bardzo popularne w kuchni bałkańskiej i tureckiej. Najczęściej przygotowywane z mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny, ale kofty z indyka też są pyszne, ważne jest dobre mięso i solidna dawka różnorodnych przypraw. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 gramów mielonego mięsa indyka
2 – 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka słodkiej papryki w proszku wędzonej
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka tartego imbiru
szczypta mielonego cynamonu
1 łyżeczka oleju

Do miski wkładamy mięso, czosnek i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na godzinę godziny. Jeśli będziemy smażyć mięso na grillu, to patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez około 15 minut, żeby się nie przypaliły podczas grillowania. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne kotlety i nadziewamy na patyczki, lekko rozpłaszczamy. Kofty smarujemy cieniutko olejem i grillujemy z obu stron po około 5 minut lub smażymy na patelni grillowej albo kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 – 25 minut (w połowie możemy odwrócić), smacznego 🙂

6 komentarzy do „PIKANTNE KOFTY Z INDYKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *