BUŁKI PSZENNE Z ZIEMNIAKAMI

przez | 3 czerwca 2023


Mięciutkie na zewnątrz i chrupiące w środku bułki pszenne. Rewelacyjne w smaku, a dzięki dodatkowi ziemniaków dłużej zachowują świeżość. Domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej, a bułeczki są tak dobre, że wystarczy posmarować je masłem i nic więcej nie trzeba. Przyznam się, że takie bułeczki mogłabym jeść na okrągło. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(8 bułek)
300 g mąki pszennej tortowej
75 g ugotowanych ziemniaków w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki soli
30 g masła roztopionego
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1 jajko w temperaturze pokojowej
90 ml letniego mleka
50 ml letniej wody

Mleko mieszamy z wodą, dodajemy drożdże i cukier, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Ziemniaka dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy przesianą mąkę i sól, mieszamy, dodajemy rozczyn, roztrzepane jajko i masło. Wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem z końcówką hak) przez około 8 – 10 minut, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyjmujemy ciasto na blat, krótko ugniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy bułki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do ponownego wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 15 – 16 minut, wyjmujemy, przekładamy na kratkę, aby bułki ostygły. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „BUŁKI PSZENNE Z ZIEMNIAKAMI

  1. Monika

    Moje córcie uwielbiają bułki ziemniaczane. Kupujemy gotowe, ale skoro mam teraz przepis to go wypróbuję 🙂 Dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *