SERNIK JOGURTOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

przez | 7 czerwca 2023


Obłędnie pyszny, delikatny sernik jogurtowy na zimno z puszystym musem truskawkowym. Na spodzie biszkopty, w środku lekki i aksamitny sernik jogurtowy, obłożony połówkami truskawek, a na wierzchu delikatny, piankowy mus truskawkowy. Całość smakuje i wygląda rewelacyjnie. Idealny deser na ciepłe popołudnie, koniecznie do zrobienia w sezonie truskawkowym. Sernik posłodziłam miodem, ale można użyć cukru. Mus truskawkowy świetnie pasuje do sernika. Ciasto smakuje tak rewelacyjnie, że od razu ma się ochotę na dokładkę. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(sernik)
250 g sera mascarpone
5 łyżek płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
700 ml gęstego jogurtu naturalnego
20 g (5 łyżeczek) żelatyny w proszku dokładnie rozpuszczonej w 7 łyżkach gorącej wody
(mus truskawkowy)
250 g truskawek
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 – 2 łyżki cukru pudru
8 g (2 łyżeczki) żelatyny dokładnie rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody
(spód)
około 150 g podłużnych biszkoptów
około 8 – 10 truskawek

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy biszkoptami (również przerwy między biszkoptami), przy brzegu tortownicy układamy połówki truskawek. Mascarpone miksujemy na wolnych obrotach mikserem z końcówką do ubijania z jogurtem, miodem i wanilią. Dodajemy letnią rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami masy sernikowej, miksujemy. Masę sernikową wylewamy powoli na spód, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin.
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, miksujemy w blenderze lub malakserze z sokiem z cytryny i miodem, przecieramy przez gęste sitko, dodajemy letnią rozpuszczoną żelatynę, mieszamy dokładnie mikserem z końcówką do ubijania, aby mus napowietrzyć, wylewamy powoli na masę sernikową. Wstawiamy do lodówki na około 3 – 4 godziny. Przed podaniem możemy udekorować bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego 🙂

19 komentarzy do „SERNIK JOGURTOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Wygląda jak z bajki 😀 Prawdziwy, królewski torcik. Uwielbiam takie ciasta (ja w ogóle jestem fanką wszelakich słodyczy) a takich, które tak pięknie i okazale się prezentują to już w ogóle! Ja jestem zachwycona i przepisem i realizacją i efektem końcowym 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Anonim

    Proszę najpierw przetestować aby opinia była wiarygodna ,bo że ładnie wygląda to się z tym zgodzę ale to za mało!!!

    Odpowiedz
  3. Moni

    Zrobiłam. W smaku nawet dobre ale coś chyba jest nie tak z proporcjami, robiłam tak jak w przepisie i nie zastygła biała masa ani ta truskawkowa, przy krojeniu sernik pływa

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      U mnie nie było problemu, może jakiś problem z żelatyną, albo nie była dobrej jakości, albo nie została dokładnie wmieszana…
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *