Kompot z truskawek i rabarbaru pysznie smakuje i ma cudowny kolor. To świetny napój na lato. Ma wyjątkowy smak i orzeźwiające działanie. Akurat teraz jest najlepszy moment na przygotowanie kompotu z truskawek i rabarbaru, póki sezon w pełni. Kompot z truskawek i rabarbaru pasuje na rodzinny obiad, spotkanie na grillu, albo popołudnie w ogrodzie. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
4 łodygi rabarbaru o wadzie około 300 g
250 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 l wody
około 75 – 100 g cukru
Rabarbar bez liści i zdrewniałej końcówki kroimy na 1 cm plasterki, truskawki na połówki. Do garnka wkładamy rabarbar, sok z cytryny i cukier, gotujemy mieszając na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, dodajemy truskawki, gotujemy przez minutę, wlewamy wodę, zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia, podajemy z listkami mięty, możemy też przecedzić przez sitko i podać z kostkami lodu, jak lemoniadę. Smacznego 🙂
lubię takie kompoty
Moja babcia zawsze robiła mi kompoty truskawkowe. Zaciekawił mnie dodatek rabarbaru 🙂
Takiego połączenia owoców w kompocie jeszcze nie robiłam. Robię zawsze jedno albo drugie z miętą, ale i ten przepis wypróbuje.
cudowny kompot, smak lata!
Genialne połączenie . Musi być pyszny
Super, bardzo lubię podobne kompoty. 🙂
Wygląda przepysznie. Z pewnością jest to idealny sposób na orzeźwienie w letnie dni.
Pozdrawiam Dominik.
Pyszny klasyk
Wspaniały pomysł na letni orzeźwiający napój z odrobiną witamin. 🙂
Lato w szklance 🙂
lubie robic 🙂
Uwielbiam bardzo kompoty owocowe. Idealny napój, który można serować do obiadu.
Wspaniały sposób na zrobienie kompotu truskawokowo-rabarbarowego 🙂 b
Pozdrawiam Cię od serca, cieplutko i słonecznie 🙂 B <3
Patryk
uwielbiam domowe kompoty
Tak smakuje lato ❤️
Pozdrawiam serdecznie