KOMPOT Z TRUSKAWEK I RABARBARU

przez | 25 czerwca 2023


Kompot z truskawek i rabarbaru pysznie smakuje i ma cudowny kolor. To świetny napój na lato. Ma wyjątkowy smak i orzeźwiające działanie. Akurat teraz jest najlepszy moment na przygotowanie kompotu z truskawek i rabarbaru, póki sezon w pełni. Kompot z truskawek i rabarbaru pasuje na rodzinny obiad, spotkanie na grillu, albo popołudnie w ogrodzie. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
4 łodygi rabarbaru o wadzie około 300 g
250 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 l wody
około 75 – 100 g cukru

Rabarbar bez liści i zdrewniałej końcówki kroimy na 1 cm plasterki, truskawki na połówki. Do garnka wkładamy rabarbar, sok z cytryny i cukier, gotujemy mieszając na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, dodajemy truskawki, gotujemy przez minutę, wlewamy wodę, zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia, podajemy z listkami mięty, możemy też przecedzić przez sitko i podać z kostkami lodu, jak lemoniadę. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „KOMPOT Z TRUSKAWEK I RABARBARU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *