KARPATKA Z MALINAMI (BEZ PIECZENIA)

przez | 16 czerwca 2023


Szybka i pyszna karpatka z kilku prostych składników. Znane i lubiane ciasto w wersji bez pieczenia i bez dużego nakładu pracy. Dwie warstwy groszku ptysiowego przełożone aksamitnym kremem budyniowym o waniliowym smaku i malinami. Karpatka z malinami bez pieczenia to wyśmienite ciasto, które na pewno zrobi wrażenie na każdym kto spróbuje. Ja zrobiłam na próbę w małej keksówce, ale następnym razem zrobię z podwójnej porcji w większej foremce. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na formę o wymiarach 12 na 20 cm)
500 ml mleka
75 g masła pokrojonego na kawałki
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
2 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)
40 g mąki pszennej

około 100 g małych malin
około 100 g groszku ptysiowego

Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę groszku ptysiowego. Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, wanilię i cukier. Doprowadzamy mleko do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier i masło się rozpuściło, zestawiamy z ognia. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtka, budyń i mąkę pszenną. Miksujemy mikserem z końcówką do ubijania na gładką masę (można też mieszać energicznie rózgą). Do zagotowanego mleka wlewamy zmiksowaną mieszankę, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając mikserem, aby nie powstały grudki. Gdy pojawią się bąbelki, gotujemy mieszając przez około 1 – 2 minuty. Odkładamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej, połowę wykładamy na warstwę groszku ptysiowego, wyrównujemy powierzchnię, układamy maliny i pozostały krem, na wierzchu układamy drugą warstwę groszku ptysiowego lekko dociskając. Przykrywamy folią, następnie wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smacznego 🙂

18 komentarzy do „KARPATKA Z MALINAMI (BEZ PIECZENIA)

  1. Monika-smakołyki na diecie

    aż się obśliniłam, tak bosko zapowiada się to ciasto! i ten patent z gotowym groszkiem ptysiowym, rewelacja!

    Odpowiedz
  2. Ag1967

    Często robię karpatke na groszku, ale bez owoców. Mam pytanie, czy ktoś ma może przepis na krem ,ale taki jaki czasem można spotkać w Napoleonkach w dobrych cukierniach ?

    Odpowiedz
  3. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Wow, ten deser wygląda znakomicie. Bardzo podoba mi się pomysł z użyciem groszku ptysiowego. Twoje pomysły zawsze są wyśmienite i fantastyczne, i to właśnie uwielbiam na Twoim blogu c| 🙂

    Pozdrawiam z całego serca 🙂 <3
    Patryk

    Odpowiedz
  4. Coffeedesk

    Twój przepis na karpatkę z malinami bez pieczenia brzmi naprawdę kusząco! To świetna alternatywa dla tradycyjnej karpatki, a brak konieczności pieczenia i prostota składników sprawiają, że jest łatwa do przygotowania. Dodatkowo, dekoracja malinami dodaje uroku. 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *