Szybka i pyszna karpatka z kilku prostych składników. Znane i lubiane ciasto w wersji bez pieczenia i bez dużego nakładu pracy. Dwie warstwy groszku ptysiowego przełożone aksamitnym kremem budyniowym o waniliowym smaku i malinami. Karpatka z malinami bez pieczenia to wyśmienite ciasto, które na pewno zrobi wrażenie na każdym kto spróbuje. Ja zrobiłam na próbę w małej keksówce, ale następnym razem zrobię z podwójnej porcji w większej foremce. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na formę o wymiarach 12 na 20 cm)
500 ml mleka
75 g masła pokrojonego na kawałki
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
2 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)
40 g mąki pszennej
około 100 g małych malin
około 100 g groszku ptysiowego
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę groszku ptysiowego. Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, wanilię i cukier. Doprowadzamy mleko do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier i masło się rozpuściło, zestawiamy z ognia. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtka, budyń i mąkę pszenną. Miksujemy mikserem z końcówką do ubijania na gładką masę (można też mieszać energicznie rózgą). Do zagotowanego mleka wlewamy zmiksowaną mieszankę, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając mikserem, aby nie powstały grudki. Gdy pojawią się bąbelki, gotujemy mieszając przez około 1 – 2 minuty. Odkładamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej, połowę wykładamy na warstwę groszku ptysiowego, wyrównujemy powierzchnię, układamy maliny i pozostały krem, na wierzchu układamy drugą warstwę groszku ptysiowego lekko dociskając. Przykrywamy folią, następnie wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smacznego 🙂
Nie jestem fanką ciast z owocami ale maliny bardzo lubię i ta karpatka wygląda obłędnie <3
aż się obśliniłam, tak bosko zapowiada się to ciasto! i ten patent z gotowym groszkiem ptysiowym, rewelacja!
Wygląda pięknie i na pewno jest pyszna
ależ to musi być pyszne!
Często robię karpatke na groszku, ale bez owoców. Mam pytanie, czy ktoś ma może przepis na krem ,ale taki jaki czasem można spotkać w Napoleonkach w dobrych cukierniach ?
Ślinka leci na sam widok! Świetny ten przepis 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! a do tego jeszcze ma owocki.
Piękna! Prezentuje się wyśmienicie
Świetnie wygląda. Super propozycja. 🙂
ale apetyczna!
Dawno nie robiłam karpatki, więc może wkrótce wrócę do Twojego przepisu. 🙂
Akurat mam ochotę na słodkie 🙂 A u Ciebie tak przepysznie
Karpatka z malinami bez pieczenia brzmi rewelacyjnie i tak też wygląda! mniam 🙂
Wow, ten deser wygląda znakomicie. Bardzo podoba mi się pomysł z użyciem groszku ptysiowego. Twoje pomysły zawsze są wyśmienite i fantastyczne, i to właśnie uwielbiam na Twoim blogu c| 🙂
Pozdrawiam z całego serca 🙂 <3
Patryk
Twój przepis na karpatkę z malinami bez pieczenia brzmi naprawdę kusząco! To świetna alternatywa dla tradycyjnej karpatki, a brak konieczności pieczenia i prostota składników sprawiają, że jest łatwa do przygotowania. Dodatkowo, dekoracja malinami dodaje uroku. 🙂
Świetny pomysł, żeby użyć gotowego groszku 🙂
taką karpatkę z chęcią bym zjadła
Proste i pyszne 🙂
Pozdrawiam serdecznie