Idealny deser na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego. Pyszny, łatwy do zrobienia, na spodzie pokruszone herbatniki, środek z gęstego jogurtu naturalnego dosłodzonego odrobiną miodu, a na wierzchu kwaskowy karmelizowany rabarbar. Deser ładnie wygląda i świetnie smakuje. Rabarbar karmelizowałam w maśle i miodzie, ale można też użyć cukru. Karmelizowany rabarbar jest pyszny, lekko słodki i kwaskowy jednocześnie. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(4 porcje)
3 łodygi rabarbaru
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
4 pokruszone herbatniki lub ciasteczka owsiane
Rabarbar bez końcówek, kroimy na 1 cm kawałki, na patelni rozgrzewamy masło i miód, dodajemy rabarbar, smażymy na małym ogniu delikatnie mieszając przez około 5 minut. Odstawiamy z ognia. Na dno małych szklanych naczyń nakładamy pokruszone herbatniki lub ciasteczka, nakładamy jogurt wymieszany z miodem, na wierzch karmelizowany rabarbar, możemy udekorować listkami mięty. Smacznego 🙂
Pychota. Podkradnę od taty z działki rabarbar
Pychota. Podkradnę od taty z działki rabarbar. 🙂
Bardzo lubię rabarbar! Deser wygląda wyjątkowo apetycznie 🙂
Uwielbiam karmelizowane owoce, rabarbar także!
Pyszny deserek 🙂
Mój Tato zasadził na działce rabarbar. Już wiem jak go wykorzystam 🙂
Wspaniały deser 😀
Do tego jeszcze truskawki bym widziała:) Pomysł ciekawy, dziękuje za inspiracje
Z utęsknieniem czekam na rabarbar 🙂
Wygląda smacznie
Uwielbiam rabarbar w deserach, wiec na pewno się skuszę. 🙂
Ooo!
Super, kolejny smaczny deserek z ukochanym rabarbarem – jak urośnie, koniecznie muszę zrobić!
Pozdrawiam.
Pycha 🙂
Prezentuje się bardzo ładnie ale niestety nie lubie rabarbaru – jakoś jego smak do mnie nie trafia
rabarbar-poczułam wiosnę!
Coś dla mnie. Uwielbiam rabarbar. Świetny przepis. 🙂
Rabarbar już mam na działce, więc czas przygotować taki deser.
Mam słabość do wszystkiego co z rabarbarem 🙂
Pozdrawiam serdecznie