DESER WARSTWOWY Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM

przez | 24 kwietnia 2023


Idealny deser na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego. Pyszny, łatwy do zrobienia, na spodzie pokruszone herbatniki, środek z gęstego jogurtu naturalnego dosłodzonego odrobiną miodu, a na wierzchu kwaskowy karmelizowany rabarbar. Deser ładnie wygląda i świetnie smakuje. Rabarbar karmelizowałam w maśle i miodzie, ale można też użyć cukru. Karmelizowany rabarbar jest pyszny, lekko słodki i kwaskowy jednocześnie. Warto się skusić 🙂
Przepis:
(4 porcje)
3 łodygi rabarbaru
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
4 pokruszone herbatniki lub ciasteczka owsiane

Rabarbar bez końcówek, kroimy na 1 cm kawałki, na patelni rozgrzewamy masło i miód, dodajemy rabarbar, smażymy na małym ogniu delikatnie mieszając przez około 5 minut. Odstawiamy z ognia. Na dno małych szklanych naczyń nakładamy pokruszone herbatniki lub ciasteczka, nakładamy jogurt wymieszany z miodem, na wierzch karmelizowany rabarbar, możemy udekorować listkami mięty. Smacznego 🙂

17 komentarzy do „DESER WARSTWOWY Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM

  1. czerwonafilizanka

    Do tego jeszcze truskawki bym widziała:) Pomysł ciekawy, dziękuje za inspiracje

    Odpowiedz

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *