ROLADKI Z CUKINII FASZEROWANE PIECZARKAMI

przez | 27 kwietnia 2023


Roladki z cukinii wypełnione nadzieniem z pieczarek, jajka, sera i cebuli smakują rewelacyjnie. To pomysłowa i pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie, grillu czy spotkaniu z przyjaciółmi. Bardzo lubię dania z cukinii, a roladki faszerowane pieczarkami, to na pewno jedna z potraw, do których będę wracać jeszcze nie raz. Roladki z cukinii faszerowane pieczarkami nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, a warto je zrobić, bo to pyszna, sycąca i ciekawa potrawa. Nadzienie można wzbogacić natką pietruszki albo suszonymi pomidorami. Serdecznie polecam, warto spróbować 🙂
Przepis:
2 średnie cukinie
2 łyżki oleju
sól i pieprz
(farsz)
250 g pieczarek bardzo drobno pokrojonych
1/2 cebuli bardzo drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majonezu
1 jajko ugotowane na twardo i obrane
25 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
sól i pieprz

Dodatki: natka pietruszki, suszone pomidory

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy czosnek i tymianek, smażymy przez minutę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Jajko rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i ser, mieszamy widelcem ugniatając, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie kroimy na podłużne plastry o grubości około 2 mm (skrajnych plasterków nie używamy), doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, smarujemy cienko olejem. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy cukinię i smażymy z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy. Na brzeg każdego plastra cukinii nakładamy łyżkę nadzienia, zwijamy roladkę. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową, smacznego 🙂

4 komentarze do „ROLADKI Z CUKINII FASZEROWANE PIECZARKAMI

  1. Monika-smakołyki na diecie

    smakowicie i lekko, czyli przepis idealny. Bardzo kreatywny pomysł na połączenie cukinii i pieczarek, super!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *