JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z TUŃCZYKA I SUSZONYCH POMIDORÓW

przez | 28 marca 2023


Jajka faszerowane pastą z tuńczyka i suszonych pomidorów, bardzo smaczne, wyjątkowe i efektowne. Na Wielkanocne śniadanie przygotowuję zazwyczaj kilka dań z jajek, starając się co roku zaskoczyć rodzinę jakimś fajnym pomysłem. Nie wyobrażam sobie świątecznego Wielkanocnego stołu bez jajek. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka i suszonych pomidorów pysznie smakują i ładnie wyglądają. Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów ma bardzo wyrazisty, intensywny i niebanalny smak, to danie na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu. Pastę można też podać ze świeżym pieczywem albo na plasterkach ogórka. Można użyć tuńczyka w sosie własnym lub oleju, jednak ważne, aby tuńczyk był dobrej jakości najlepiej w dużych kawałkach. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 puszka tuńczyka o wadze około 300 g
5 suszonych pomidorów w oliwie
1/2 małej cebuli drobno pokrojona
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka miękkiego masła
1 łyżka kremowego serka, np. philadelphia
1/5 łyżeczki suszonych płatków chili (lub według gustu)
sól i pieprz

jajka ugotowane na twardo, natka pietruszki

Odcedzonego tuńczyka i wszystkie pozostałe składniki blendujemy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Nakładamy na połówki jajek przy pomocy rękawa cukierniczego, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z TUŃCZYKA I SUSZONYCH POMIDORÓW

  1. Monika-smakołyki na diecie

    wyglądają tak apetycznie, że trudno się oprzeć,aby nie zjeść przynajmniej 2 połówek;)

    Odpowiedz

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *