TARTA Z KREMEM KOKOSOWYM I OWOCAMI W KSZTAŁCIE SERCA

przez | 1 lutego 2023


Rewelacyjna krucha tarta z kremem kokosowym i owocami w kształcie serca pasuje na Walentynki, albo inną okazję, np. Dzień Matki. Pysznie smakuje i efektownie wygląda. Na spodzie kruche ciasto, na nim warstwa delikatnego kremu kokosowego, a na wierzchu owoce, to rewelacyjny deser dla dzieci i dorosłych. To też fajne ciasto, bo spód można upiec wcześniej, również krem można przygotować dzień wcześniej. Do tej tarty pasują owoce sezonowe lub takie, jakie akurat macie pod ręką. Tarta z kremem kokosowym i owocami, idealna aby zrobić przyjemność komuś bliskiemu. Gorąco polecam, warto się skusić 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
250 g mąki pszennej przesianej
20 g cukru pudru
135 g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko
(krem kokosowy)
200 ml mleczka kokosowego
50 g wiórków kokosowych
1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
125 g mascarpone
70 g białej czekolady

owoce

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub w malakserze, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Z papieru przygotowujemy szablon w kształcie serca o wymiarach około 22 na 26 cm. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 3 – 4 mm, wycinamy kształt serca, zgodnie z szablonem, nakłuwamy widelcem, pozostałe ścinki ciasta wałkujemy na grubość około 1 – 2 mm, wycinamy paski o szerokości około 5 mm, naklejamy na brzegi serca, posmarowane odrobiną białka jajka. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto układamy z papierem na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 20 – 25 minut, do zarumienienia, wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, np. na noc.
Mleko kokosowe zagotowujemy w małym garnku, dodajemy wiórki kokosowe, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając, zestawiamy z ognia, dodajemy likier i połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady, odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na godzinę do lodówki. Dodajemy mascarpone i miksujemy krótko mikserem z końcówką do ubijania do powstania jednolitej masy.
Na ciasto nakładamy krem kokosowy (trochę kremu może zostać), układamy owoce, podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „TARTA Z KREMEM KOKOSOWYM I OWOCAMI W KSZTAŁCIE SERCA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *