KOTLETY Z CIECIERZYCY

przez | 30 stycznia 2023


Kotlety z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych kotletów. Robi się je niezwykle prosto, a smakują naprawdę bardzo fajnie. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Kotlety z ciecierzycy to smaczne danie nie tylko dla wegetarian, myślę, że będą smakować wszystkim. Można je urozmaicić ulubionymi przyprawami, a najlepiej komponują się z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym. To takie danie, które sprawdzi się, gdy nie mamy pomysłu, ani czasu na bardziej wykwintne potrawy. Kotlety z ciecierzycy pasują i na obiad i na kolację, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 puszka ciecierzycy (o wadze 420 gr)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 małe jajko
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka drobno pokrojonej natki pietruszki
sól i pieprz
3 – 4 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
olej do smażenia

Ciecierzycę płuczemy na sitku, dokładnie odsączamy, rozdrabniamy w malakserze lub blenderze. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 lub 5 kotletów, panierujemy z bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

19 komentarzy do „KOTLETY Z CIECIERZYCY

  1. Kasia

    Witam 🙂
    Wyglądają apetycznie, kiedyś robiłam podobne kotleciki i były wyśmienite, dlatego też wierzę, że ten przepis musi być super!

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Trudno zastąpić bułkę tartą w tym przepisie, może mąka, ale efekt nie będzie taki sam 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Marta

    Idealne dla nas – uwielbiamy kotleciki z ciecierzycy, ale takiego przepisu jeszcze nie próbowaliśmy, więc koniecznie trzeba to zmienić. 🙂

    Odpowiedz
  3. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Sam często przyrządzam wegetariańskie kotlety, więc również potwierdza jako kucharz i specjalista w zakresie gastronomii i kulinariów, że takie kotleciki są znakomite i przepyszne, że warto również je serwować w stołówkach szkolnych, przedszkolnych i w wielu innych obiektach żywienia zbiorowego, jak i również w restauracji, jako oferta propozycji serwowanych potraw.

    Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂 <3
    Patryk

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *