Zupa gołąbkowa zawiera składniki podobne do popularnych gołąbków, ale jest oczywiście łatwiejsza do zrobienia. Bardzo dobra w smaku, gęsta i pożywna, z kapustą, ryżem, ziemniakami i mięsem mielonym oraz przecierem pomidorowym. Każdy doprawia gołąbki po swojemu, a ja do mojej zupy dodaję czosnek, paprykę słodką w proszku i trochę ostrej, a także kmin dla podkręcenia smaku. Zupa gołąbkowa jest bardzo sycąca sama w sobie, a jeśli podacie ją z chlebem to może spokojnie zastąpić cały obiad. Wierzch dobrze posypać świeżym koperkiem. Z podanych składników otrzymacie duży garnek zupy, ale tym lepiej, bo odgrzana następnego dnia jest jeszcze lepsza. Bardzo lubię jeść gołąbki, jednak trudno mi się zebrać w sobie, żeby je przygotować, a zupa jest dużo łatwiejsza i szybsza do zrobienia, gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g mielonego mięsa
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 średnia cebula drobno pokrojona
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/4 główki kapusty białej o wadze około 500 g
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w około 2 cm kostkę
4 – 5 szklanek bulionu
6 łyżek białego ryżu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
200 g przecieru pomidorowego (passaty)
1 – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Dodatki: posiekany koperek, chleb
W dużym garnku rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy i smażymy mieszając na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy mięso, smażymy na dużym ogniu przez około 3 minuty rozgniatając grudki mięsa widelcem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i kmin, smażymy przez minutę, dodajemy drobno pokrojoną kapustę, ziemniaki, zalewamy bulionem, wsypujemy paprykę w proszku, mieszamy, dodajemy ryż przepłukany zimną wodą, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy na gorąco z dodatkami. Smacznego 🙂
Prezentuje się wybornie
Jak świetnie wygląda! Bardzo ciekawy przepis. 😉
uwielbiam gołąbki
Pyszna propozycja.
Gołąbki bardzo lubię, ale w zupie ich jeszcze nie próbowałam. Musi być bardzo pożywna 🙂
Słyszałam o tej zupie, ale jeszcze nie robiłam, a gołąbki uwielbiam, ale tak jak u Ciebie trudno z czasem, aby przygotować taki obiad, a zupa jest zawsze porządna na obiad. Super propozycja:)
Ależ to musi być pyszne, uwielbiam takie połączenia smakowe 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Słyszałam że jest pyszna. Nigdy sama jej nie robiłam
Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
M
Bardzo lubię gołąbki, więc myślę że taka zupa także by mi posmakowała 🙂
Nie jadłam nigdy takiej zupy
Przepis nie dla mnie bo nie jem mięsa. Mimo to ciekawe połączenie składników
Mmm pychotka 😀
Świetna propozycja na zimne dni 🙂
Wyśmienita propozycja.