Proziaki, czyli danie regionalne z rejonu Podkarpacia, smakują trochę jak bułeczki, trochę jak placki, chociaż według mnie bliżej im do bułeczek. Nazwa pochodzi od prozy, czyli sody oczyszczonej, w innych rejonach mogą występować pod innymi nazwami. Proziaki to uniwersalne danie, bo świetnie smakują jeszcze ciepłe z samym masłem, które się roztapia na bułce, ale można je jeść także z dżemem, miodem, twarogiem lub z innymi dodatkami. Proziaki łatwe do zrobienia z prostych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką. Dawniej proziaki smażono na płycie kuchni węglowej, obecnie na patelni, najlepiej żeliwnej lub teflonowej, ale z grubym dnem. Starałam się odwzorować tradycyjny przepis, dlatego proziaki nie zawierają jajka i smażone są na patelni bez tłuszczu. Wypróbowałam też proziaki pieczone w piekarniku, jednak te z patelni według mnie są dużo lepsze. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g mąki pszennej
125 ml maślanki lub zsiadłego mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, sól i cukier, mieszamy, wlewamy maślankę, wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, najpierw w misce, później na blacie. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, odrobinę podsypując mąką, szklanką wycinamy krążki, resztki ciasta sklejamy i ponownie wałkujemy i wycinamy. Układamy na desce, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, układamy proziaki (w zależności od wielkości patelni, po kilka na raz lub wszystkie jednocześnie), smażymy z obu stron na małym ogniu do zrumienienia (po około 4 – 5 minut z jednej strony, można je obrócić kilka razy, jeśli się za mocno przyrumienią), podajemy od razu jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Ciekawy i prosty przepis. Na pewno go wyprubuję
Ale super że bez piekarnika można sobie takie coś zrobić, fajnie jak nie ma pieczywa to wyjście awaryjne jest
Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Ciekawe. Muszę wypróbować przepis.
Super przepis, ostatnio tez za mną coś takiego chodziło, ale jeszcze nie zrobiłam. Ale widać,że warto:)
Z miłą chęcią spróbuję zrobić proziaki. Nie miałem ich okazji jeść oraz przyrządzić, więc z miłą chęcią je wypróbuję. Dzięki serdecznie za podzielenie się z nami tym przepisem 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie wspaniałego dnia <3
Patryk
Bułki z patelni to ostatnio nasza specjalność 🙂
Wydają się proste i ciekawe. Muszę spróbować.
Bardzo lubię proziaki, niestety nie zawsze mi się udają. Może spróbuję Twojego przepisu, może tym razem wyjdą 🙂
No i znów koniecznie muszę wypróbować! Jeszcze trochę i dnia mi nie starczy 😉
Bardzo fajny pomysł na smaczną kolację albo śniadanko 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ale cudne Ci wyszły. Muszę wypróbować i ja 🙂
Pozdrawiam
Kilka razy widziałam przepis na te bułeczki. Teraz już zapiszę 🙂