PROZIAKI, CZYLI BUŁECZKI SODOWE Z PATELNI

przez | 7 stycznia 2023


Proziaki, czyli danie regionalne z rejonu Podkarpacia, smakują trochę jak bułeczki, trochę jak placki, chociaż według mnie bliżej im do bułeczek. Nazwa pochodzi od prozy, czyli sody oczyszczonej, w innych rejonach mogą występować pod innymi nazwami. Proziaki to uniwersalne danie, bo świetnie smakują jeszcze ciepłe z samym masłem, które się roztapia na bułce, ale można je jeść także z dżemem, miodem, twarogiem lub z innymi dodatkami. Proziaki łatwe do zrobienia z prostych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką. Dawniej proziaki smażono na płycie kuchni węglowej, obecnie na patelni, najlepiej żeliwnej lub teflonowej, ale z grubym dnem. Starałam się odwzorować tradycyjny przepis, dlatego proziaki nie zawierają jajka i smażone są na patelni bez tłuszczu. Wypróbowałam też proziaki pieczone w piekarniku, jednak te z patelni według mnie są dużo lepsze. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 g mąki pszennej
125 ml maślanki lub zsiadłego mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, sól i cukier, mieszamy, wlewamy maślankę, wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, najpierw w misce, później na blacie. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, odrobinę podsypując mąką, szklanką wycinamy krążki, resztki ciasta sklejamy i ponownie wałkujemy i wycinamy. Układamy na desce, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, układamy proziaki (w zależności od wielkości patelni, po kilka na raz lub wszystkie jednocześnie), smażymy z obu stron na małym ogniu do zrumienienia (po około 4 – 5 minut z jednej strony, można je obrócić kilka razy, jeśli się za mocno przyrumienią), podajemy od razu jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „PROZIAKI, CZYLI BUŁECZKI SODOWE Z PATELNI

  1. czerwonafilizanka

    Ale super że bez piekarnika można sobie takie coś zrobić, fajnie jak nie ma pieczywa to wyjście awaryjne jest

    Odpowiedz
  2. Monika-smakołyki na diecie

    Super przepis, ostatnio tez za mną coś takiego chodziło, ale jeszcze nie zrobiłam. Ale widać,że warto:)

    Odpowiedz
  3. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Z miłą chęcią spróbuję zrobić proziaki. Nie miałem ich okazji jeść oraz przyrządzić, więc z miłą chęcią je wypróbuję. Dzięki serdecznie za podzielenie się z nami tym przepisem 🙂

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie wspaniałego dnia <3
    Patryk

    Odpowiedz
  4. Sia

    Bardzo lubię proziaki, niestety nie zawsze mi się udają. Może spróbuję Twojego przepisu, może tym razem wyjdą 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *