To ciasto idealne dla wielbicieli słodyczy. Na spodzie kruche ciasto, w środku kwaskowy dżem lub powidła, następnie beza i na wierzchu kruszonka. Każda warstwa smakuje pysznie. W pleśniaku podoba mi się wszystko oprócz dziwnej nazwy. Często w pleśniaku najgrubszą warstwę stanowi beza, ale moim zdaniem wtedy pleśniak jest zbyt słodki, dlatego staram się, aby skomponować zrównoważony smak i nie przesadzać z wielkością części bezowej. Dzięki temu pleśniak smakuje jeszcze lepiej. Dla kontrastu najlepiej dodać kwaskowego dżemu, np. porzeczkowego, ja użyłam powideł śliwkowych, które też świetnie się sprawdzą w tym cieście. Serdecznie polecam, warto się skusić 🙂
Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
(ciasto)
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
20 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 – 2 łyżki gęstej śmietany
(beza)
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
około 300 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
Do przesianej mąki dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach (najlepiej wcześniej masło włożyć na godzinę do zamrażalnika), zagniatamy (ja używam malaksera), gdy powstaną grudki, dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Od ciasta odkrawamy 1/3 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, resztą ciasta wyklejamy spód tortownicy, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. W tym czasie ubijamy pianę z białek, zaczynając na wolnych obrotach miksera z końcówką do ubijania, gdy zacznie powstawać piana, dodajemy partiami cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy na najniższych obrotach. Tortownicę wyjmujemy z zamrażalnika, na ciasto rozsmarowujemy dżem lub powidła, następnie nakładamy pianę z białek, wyrównujemy powierzchnię, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą 1/3 ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez 40 – 45 minut, wyłączamy piekarnik, pozostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku przez pół godziny, następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na kolejne pół godziny. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Ciasto wspomnienie dzieciństwa co nie znaczy, że teraz go nie piekę. Smakuje zawsze!
Twoje wygląda bardzo apetycznie a przepisy na inne cudowności są rewelacyjne. Wszystko takie dopieszczone, że łał!
Pozdrawiam cieplutko!
Bardzo chętnie zrobię takie ciacho.
Jedno z moich ulubionych ciast 🙂
U mnie od zawsze w domu na to cicacho mówiło się sękacz i sama nie wiem czemu 😛 Całkiem niedawno odkryłam, że to właśnie pleśniak. Ja robię odrobinę inaczej, dodatkowo z orzechami, polewą czekoladową i wkładką z ciastem ciemnym. Pyszotka!
smak dzieciństwa!
Nigdy go nie robiłam, ale słyszałam już tak wiele dobrego o tym cieście, że chyba czas najwyższy spróbować.
Moje ulubione ciasto, którego… nigdy nie robię 🙂
Nigdy nie robiłam. Jestem chętna żeby spróbować
Polecam bardzo serdecznie 🙂
M
Ale dawno nie jadłam pleśniaka! Narobiłaś mi smaka 🙂
Uwielbiam ciasto pleśniak 🙂 Piękne Ci wyszło 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Rzeczywiście nazwa taka sobie, ale cała reszta zapowiada się smakowicie. Mówię tak, bo jeszcze go nie jadłam ani nie piekłam….
Nigdy jeszcze nie robiłem tego ciasta, choć już wcześniej miałem okazję wypróbować tego ciasta i powiem, że bardzo mi smakuje. Dziękuję, że podzieliłaś się z nami tym przepisem. Z miłą chęcią wypróbuję te ciasta z Twojego przepisu kulinarnego 🙂 b
Pozdrawiam Cię cieplutko <3
Patryk
Pyszności 🙂