PLEŚNIAK

przez | 11 stycznia 2023


To ciasto idealne dla wielbicieli słodyczy. Na spodzie kruche ciasto, w środku kwaskowy dżem lub powidła, następnie beza i na wierzchu kruszonka. Każda warstwa smakuje pysznie. W pleśniaku podoba mi się wszystko oprócz dziwnej nazwy. Często w pleśniaku najgrubszą warstwę stanowi beza, ale moim zdaniem wtedy pleśniak jest zbyt słodki, dlatego staram się, aby skomponować zrównoważony smak i nie przesadzać z wielkością części bezowej. Dzięki temu pleśniak smakuje jeszcze lepiej. Dla kontrastu najlepiej dodać kwaskowego dżemu, np. porzeczkowego, ja użyłam powideł śliwkowych, które też świetnie się sprawdzą w tym cieście. Serdecznie polecam, warto się skusić 🙂
Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
(ciasto)
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
20 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 – 2 łyżki gęstej śmietany
(beza)
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

około 300 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

Do przesianej mąki dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach (najlepiej wcześniej masło włożyć na godzinę do zamrażalnika), zagniatamy (ja używam malaksera), gdy powstaną grudki, dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Od ciasta odkrawamy 1/3 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, resztą ciasta wyklejamy spód tortownicy, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. W tym czasie ubijamy pianę z białek, zaczynając na wolnych obrotach miksera z końcówką do ubijania, gdy zacznie powstawać piana, dodajemy partiami cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy na najniższych obrotach. Tortownicę wyjmujemy z zamrażalnika, na ciasto rozsmarowujemy dżem lub powidła, następnie nakładamy pianę z białek, wyrównujemy powierzchnię, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą 1/3 ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez 40 – 45 minut, wyłączamy piekarnik, pozostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku przez pół godziny, następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na kolejne pół godziny. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „PLEŚNIAK

  1. Maminek kulinarny

    Ciasto wspomnienie dzieciństwa co nie znaczy, że teraz go nie piekę. Smakuje zawsze!
    Twoje wygląda bardzo apetycznie a przepisy na inne cudowności są rewelacyjne. Wszystko takie dopieszczone, że łał!
    Pozdrawiam cieplutko!

    Odpowiedz
  2. Joanna

    U mnie od zawsze w domu na to cicacho mówiło się sękacz i sama nie wiem czemu 😛 Całkiem niedawno odkryłam, że to właśnie pleśniak. Ja robię odrobinę inaczej, dodatkowo z orzechami, polewą czekoladową i wkładką z ciastem ciemnym. Pyszotka!

    Odpowiedz
  3. Monika-smakołyki na diecie

    Rzeczywiście nazwa taka sobie, ale cała reszta zapowiada się smakowicie. Mówię tak, bo jeszcze go nie jadłam ani nie piekłam….

    Odpowiedz
  4. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Nigdy jeszcze nie robiłem tego ciasta, choć już wcześniej miałem okazję wypróbować tego ciasta i powiem, że bardzo mi smakuje. Dziękuję, że podzieliłaś się z nami tym przepisem. Z miłą chęcią wypróbuję te ciasta z Twojego przepisu kulinarnego 🙂 b

    Pozdrawiam Cię cieplutko <3
    Patryk

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *