KURCZAK GONG BAO

przez | 13 stycznia 2023


Kurczak gong bao, nazywany także kung pao, to tradycyjna potrawa pochodząca z chińskiej prowincji Syczuan. To danie proste w przygotowaniu, a zawierające mnóstwo różnych smaków. Nic dziwnego, że zdobyło popularność również poza Chinami. Kurczak gong bao to świetny pomysł na pysznego, soczystego i oryginalnego kurczaka. Bez wątpienia posmakuje wielbicielom azjatyckich, pikantnych smaków. Podstawowe składniki to oczywiście mięso kurczaka, imbir, czosnek, papryka i orzeszki arachidowe oraz gęsty sos na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i oleju sezamowego. Mięso kurczaka dzięki marynowaniu jest kruche i bardzo smaczne. Jeśli wolicie łagodniejsze potrawy, to zamiast świeżych ostrych papryczek możecie dodać szczyptę ostrej papryki w proszku. Kurczak gong bao najlepiej podać z ryżem i posypać posiekaną dymką. Ja dodałam jeszcze trochę ugotowanej fasolki, można też dodać pokrojoną drobno białą kapustę. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
500 g filetu z piersi kurczaka
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce o małych oczkach
2 cebule dymki pokrojone w kawałki
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 – 2 ostre papryczki drobno pokrojone (bez nasion)
2 łyżki oleju ryżowego lub sezamowego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
2 łyżki orzeszków arachidowych

(marynata)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżka skrobi kukurydzianej

(sos)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki wody

Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w poprzek na 1,5 cm paski, mieszamy z marynatą, odstawiamy do lodówki na 1 – 2 godziny. W misce mieszamy składniki sosu. Na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki arachidowe, zdejmujemy na talerz, siekamy na kawałki, na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy dymkę, czosnek, imbir i paprykę, smażymy mieszając przez minutę, dodajemy kawałki kurczaka i pieprz syczuański, smażymy mieszając przez około 3 minuty, przykrywamy i dusimy przez około 3 minuty, sprawdzamy, czy mięso jest miękkie, dodajemy sos i orzechy, mieszamy, gotujemy mieszając przez 1 – 2 minuty. W razie potrzeby doprawiamy solą. Można dodać fasolkę szparagową lub kapustę. Danie podajemy z ryżem posypane dodatkowo posiekaną dymką, smacznego 🙂

10 komentarzy do „KURCZAK GONG BAO

  1. Monika-smakołyki na diecie

    jeszcze nie jadłam nic z kuchni chińskiej, ale po składnikach ogromnie mi się podoba ten pomysł:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *