KRUCHE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM

przez | 5 stycznia 2023


Rewelacyjne kruche babeczki z kremem czekoladowym. Pięknie wyglądają i pysznie smakują. Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione na spodzie kwaskowym dżemem i lekkim, aksamitnym kremem czekoladowym to świetne połączenie smaków. Do kremu czekoladowego pasuje czekolada mleczna lub deserowa, zależy jaką bardziej lubicie. Babeczki można udekorować owocami i listkami mięty, albo tak jak ja z braku mięty, delikatnymi, ozdobnymi listkami. Kruche babeczki z kremem czekoladowym to przepyszny i efektowny deser, idealny do filiżanki kawy. Warto się skusić, ale ostrzegam, że od razu chce się poprosić o dokładkę 🙂

Przepis:
(ciasto)
250 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
150 g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
2 żółtka
1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany
(krem czekoladowy)
100 ml śmietanki kremówki 30%
75 g czekolady mlecznej lub deserowej
100 g mascarpone w temperaturze pokojowej

4 – 5 łyżek kwaskowego dżemu
masło do wysmarowania foremek

Przygotowujemy ciasto (ja robię to w malakserze), mieszając przesianą mąkę z cukrem, dodajemy zimne masło, gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię, wkładamy na godzinę do lodówki. Małe, metalowe, karbowane foremki smarujemy cienko miękkim masłem, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 – 5 mm na blacie podsypując odrobiną mąki. Wykrawamy krążki z ciasta odpowiedniej wielkości do foremek i wylepiamy nim dno i brzegi foremek, spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 – 20 minut, aż będą lekko rumiane, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na pół godziny do lodówki, wyjmujemy z foremek.
Przygotowujemy krem, w misce umieszczamy śmietankę i połamaną na małe kawałki czekoladę, roztapiamy mieszając w kąpieli wodnej lub wstawiamy na 30 sekund do mikrofalówki, wyjmujemy i mieszamy do powstania gładkiej masy, odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone miksujemy przez chwilę mikserem z końcówką do ubijania, dodajemy po łyżce masy czekoladowej, cały czas miksując na wolnych obrotach, aż do połączenia składników w krem, wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem nakładamy krem czekoladowy do rękawa cukierniczego, na dno babeczek nakładamy po płaskiej łyżeczce dżemu, następnie wyciskamy krem, dekorujemy owocami. Jeśli nie podajemy od razu, to przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

11 komentarzy do „KRUCHE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM

  1. Monika-smakołyki na diecie

    wow! wyglądają tak pięknie,że żal je jeść:) ale czekolada kusi, oj kusi:)

    Odpowiedz
  2. Niekonczace_sie_marzenia

    Oooo to jest przepis, który potrzebowałam! Właśnie chodziły za mną kruche babeczki, a jeszcze dżem na spodzie. Super! Zapisuje sobie przepis 🙂

    Czytałam wczoraj, że mascarpone bardzo podrożało. Ehhh, akurat teraz kiedy rozpoczęłam przygodę z kremami

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Bardzo się cieszę 🙂 mam nadzieję, że będą smakować 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *