Pyszna i zdrowa przekąska, czyli migdałowo-daktylowe kulki mocy. Kulki mocy dostarczą energii i zaspokoją głód na słodycze. Małe smakołyki ze składników, jakie lubimy, mogą zastąpić sklepowe batony energetyczne. Proste, smaczne i sycące małe co nieco do przegryzienia w ciągu dnia albo jako dodatek do porannej kawy. Można wzbogacić ich smak i zapach, np. cynamonem albo przyprawą do piernika. Kulki mocy można obtoczyć w wiórkach kokosowych, sezamie, kakao lub polać roztopioną czekoladą. Ja użyłam też gotowej kolorowej posypki, żeby ładnie się prezentowały. Polecam bardzo serdecznie 🙂
Przepis:
100 gramów tartych migdałów
100 gramów suszonych daktyli bez pestek
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
1 – 2 łyżki wody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatki: do obtoczenia wiórki kokosowe, kakao, sezam lub polewa z roztopionej czekolady
Jeśli daktyle są bardzo suche to najlepiej namoczyć je w ciepłej wodzie przez około 1 – 2 godziny, aby zmiękły, odsączyć dokładnie i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmiksować z pozostałymi składnikami w malakserze lub zblendować blenderem o dużej mocy do uzyskania plastycznej masy. Z masy zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości trochę mniejszej od orzecha włoskiego. Obtaczamy w wybranych dodatkach, wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂
porywam kilka, bo moc mi się przyda!
Ciekawa sprawa, a to masło orzechowe w wersji słonej czy słodkiej?
Ja używam bez dodatku cukru, ale to już zależy od gustu 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Jestem bardzo ciekawa jak smakują 😉
Z pewnością wykorzystam przepis, ale za jaaaaaakiś czas. Póki co mam w spiżarni xx czekolad, mikołajów, pingwinków, choinek itp., itd. 🙂
Ale fajnie wyglądają te kulki! Rzeczywiście, jakby miały moc 🙂
uwielbiam takie kulki mocy, ale dawno nie robiłam ,dzięki za przypomnienie:)
Wspaniała przekąska na podwieczorek. Bardzo smakowicie to wygląda. Doceniam to, ile pracy włożyłaś w to, aby przyrządzić takie pyszności. Doskonała robota 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko <3
Patryk
Bardzo fajna przekąska między posiłkami 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Chyba zrobię 🙂