Pieczone placki ziemniaczane to zdrowsza i mniej kaloryczna wersja klasycznych placków ziemniaczanych. Na pewno warto się przekonać jak smakują pieczone placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane to oczywiście świetna przekąska, można je podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym albo tak ja z sosem tysiąca wysp. Smak placków wzbogaciłam dodając czosnek i oregano, ale możecie dodać swoje ulubione przyprawy, albo zioła. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to bardzo smaczna i ciekawa alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
25 g masła, roztopionego
1 łyżka mąki pszennej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko, lekko solimy, odstawiamy na 10 minut, przekładamy do ściereczki lub gazy i mocno odciskamy wodę. Ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, rozpuszczone masło, czosnek i oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (papier można lekko natłuścić olejem) i łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej formując placki. Blachę z plackami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut, następnie obracamy placki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10-15 minut. Podajemy z ulubionym sosem, np. tysiąca wysp (link poniżej), smacznego 🙂
Robiłam pieczone placki. Są pyszne 🙂
Wspaniałe placki ziemniaczane. Próbowałem już je robić i potwierdzam, że są nie tylko lepsze i mniej kaloryczne, ale również smaczne. Twoje placki ziemniaczane również wyglądają wyśmienicie 🙂 <3
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie kolejnych wspaniałych przygód kulinarnych,
Patryk
pieczonych jeszcze nie jadłam:)
Cudne placki, takie pieczone z pewnością są o wiele zdrowsze jak smażone ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Chętnie wypróbuję pieczone placki ziemniaczane, to na pewno dużo zdrowsza opcja:)
Uwielbiam placki ziemniaczane, ale jadłam tylko smażone 😉
Jak dawno nie robiłam placków ziemniaczanych. Dzięki za pomysł.
Już na samą myśl o plackach cieknie mi ślinka! Naleśniki już z piekarnika robiłam a placki jeszcze nie…
Jaki super pomysl na pieczone placki, cudowne- takie rumiane i chrupiace!
Pięknie Ci się zrumieniły placuszki. Ja kiedyś robiłam pieczone placki i były takie sobie…
Czy ta wersja piekarnikowi też jest taka chrupiaca? uwielbiam placki i mogłabym jeść raz w tygodniu, no ale wiadomo. Tylko czy z piekarnika będą chrupkie? Boję się, że to nie wyjdzie. .. ale spróbuję
Placki z piekarnika są lekko chrupiące, szczególnie przy brzegach, ale najlepiej spróbować, żeby się przekonać jak smakują 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
O matko pyszności <3
Ciekawe, a wiesz że ostanio mam ochote na placek po cygańsku, to jest pomysł na taki zapiekany….dzieki za inspiracje
Uwielbiam placki ziemniaczane 🙂
O nie! Ale narobiłaś mi smaka ;D! Kocham placki ziemniaczane!
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Wildfiret
Placków z masłem jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować przepis.
Na sam widok tych wzrasta apetyt. 🙂 Nie robiłam jeszcze w ten sposób.