PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE

przez | 11 grudnia 2022


Pieczone placki ziemniaczane to zdrowsza i mniej kaloryczna wersja klasycznych placków ziemniaczanych. Na pewno warto się przekonać jak smakują pieczone placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane to oczywiście świetna przekąska, można je podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym albo tak ja z sosem tysiąca wysp. Smak placków wzbogaciłam dodając czosnek i oregano, ale możecie dodać swoje ulubione przyprawy, albo zioła. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to bardzo smaczna i ciekawa alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
25 g masła, roztopionego
1 łyżka mąki pszennej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko, lekko solimy, odstawiamy na 10 minut, przekładamy do ściereczki lub gazy i mocno odciskamy wodę. Ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, rozpuszczone masło, czosnek i oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (papier można lekko natłuścić olejem) i łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej formując placki. Blachę z plackami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut, następnie obracamy placki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10-15 minut. Podajemy z ulubionym sosem, np. tysiąca wysp (link poniżej), smacznego 🙂

SOS TYSIĄCA WYSP

18 komentarzy do „PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Wspaniałe placki ziemniaczane. Próbowałem już je robić i potwierdzam, że są nie tylko lepsze i mniej kaloryczne, ale również smaczne. Twoje placki ziemniaczane również wyglądają wyśmienicie 🙂 <3

    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie kolejnych wspaniałych przygód kulinarnych,
    Patryk

    Odpowiedz
  2. Aga

    Czy ta wersja piekarnikowi też jest taka chrupiaca? uwielbiam placki i mogłabym jeść raz w tygodniu, no ale wiadomo. Tylko czy z piekarnika będą chrupkie? Boję się, że to nie wyjdzie. .. ale spróbuję

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Placki z piekarnika są lekko chrupiące, szczególnie przy brzegach, ale najlepiej spróbować, żeby się przekonać jak smakują 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  3. czerwonafilizanka

    Ciekawe, a wiesz że ostanio mam ochote na placek po cygańsku, to jest pomysł na taki zapiekany….dzieki za inspiracje

    Odpowiedz

Skomentuj Monika Olga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *