Zupa cygańska to prosta, smaczna, pożywna zupa, którą przygotujecie w pół godziny. Przepis pochodzi ze starej książce kucharskiej, lekko go zmodyfikowałam i wyszła świetna zupa z dużą ilością ziemniaków, papryki i cebuli, wzbogacona też kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz pomidorami. Zupa cygańska świetnie pasuje na chłodną pogodę, a duża porcja może właściwie zastąpić cały obiad. U mnie nie jest bardzo pikantna, ale jeśli wolicie ostrzejsze smaki, to dodajcie więcej papryczki chili lub ostrej papryki w proszku. Zupę można też zagęścić śmietaną. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 cebula drobno pokrojona
1 papryka czerwona drobno pokrojona
1 łyżka oleju
100 gramów wędzonego boczku
150 gramów podsuszanej kiełbasy
4 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojony w małą kostkę boczek i kiełbasę, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy cebulę i paprykę, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy litr wody, listek laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku i ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy pomidory, gotujemy przez 5 minut doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorąco z odrobiną natki pietruszki.
po składnikach już widać,że taka zupa nie może się nie udać. Pyszna i rozgrzewająca.
P.s . piękne bulionóweczki:)
No, no! Idealna propozycja na jesienno-zimowe obiady. Ciepłe, smakowite i sycące 🙂
Ale fajna zupka, pyszności, pięknie wygląda a i idealne na jesienne i zimowe chłodne dni na rozgrzanie 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Aż mi tutaj pachnie 🙂
Bardzo pożywna i znakomita zupa. Fantastyczne przepisy kulinarne publikujesz na swoim blogu. Zawsze coś ciekawego tutaj zobaczę 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Patryk
fajna zupka
Pyszna, aromatyczna 🙂