ZUPA CYGAŃSKA

przez | 17 listopada 2022


Zupa cygańska to prosta, smaczna, pożywna zupa, którą przygotujecie w pół godziny. Przepis pochodzi ze starej książce kucharskiej, lekko go zmodyfikowałam i wyszła świetna zupa z dużą ilością ziemniaków, papryki i cebuli, wzbogacona też kiełbasą i wędzonym boczkiem oraz pomidorami. Zupa cygańska świetnie pasuje na chłodną pogodę, a duża porcja może właściwie zastąpić cały obiad. U mnie nie jest bardzo pikantna, ale jeśli wolicie ostrzejsze smaki, to dodajcie więcej papryczki chili lub ostrej papryki w proszku. Zupę można też zagęścić śmietaną. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
1 cebula drobno pokrojona
1 papryka czerwona drobno pokrojona
1 łyżka oleju
100 gramów wędzonego boczku
150 gramów podsuszanej kiełbasy
4 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojony w małą kostkę boczek i kiełbasę, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy cebulę i paprykę, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy litr wody, listek laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku i ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy pomidory, gotujemy przez 5 minut doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorąco z odrobiną natki pietruszki.

7 komentarzy do „ZUPA CYGAŃSKA

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *