Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami ma bardzo wyrazisty, niebanalny smak. Świetnie pasuje do świeżego pieczywa, ale można ją też podać np. z nachosami. Do przygotowania pasty użyłam czerwonej fasoli, jeśli macie inny rodzaj fasoli, też możecie ją wykorzystać. Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami to prosty i fajny pomysł na urozmaicenie kanapek, sprawdzi się także na spotkanie z przyjaciółmi lub kibicowanie podczas Mundialu. Wierzch pasty można dodatkowo posypać posiekanymi suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 puszka fasoli o wadze 400 gramów
6 suszonych pomidorów w oliwie
2 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami
1 mała cebula drobno pokrojona
1/2 tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego keczupu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka kremowego serka, np. philadelphia
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili (lub według gustu)
sól i pieprz
Odsączoną fasolę i wszystkie pozostałe składniki blendujemy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Podajemy z pieczywem lub nachosami. Smacznego 🙂
W sumie ta pasta mogłaby mi posmakować i chętnie ją kiedyś wypróbuję.
Nigdy takiej nie jadłam. Z chęcią zrobię na spróbowanie
Coś wspaniałego, jako przekąska. Takie pasty są znakomite i przepyszne.
Pysznie to prezentuje się na zdjęciu 😛
Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie miłego i pozytywnego dnia,
Patryk
Bardzo lubię i często robię takie pasty z fasoli. Świetny przepis:)
Uwielbiam fasolę, ale w takiej odsłonie jeszcze jej nie jadłam 😉
Kocham domowe pasty, a z fasolki uwielbiam ❤️
Pozdrawiam serdecznie
taką kanapkę z chęcią bym zjadła
Coś dla mnie, uwielbiam pasty na kanapki 🙂
pychotka taka pasta!
Coś dla mnie, lubię wszystkie składniki, więc na pewno już niedługo ją wypróbuję.
Pychotaaaa!
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Wildfiret
Suszone pomidory są znakomitym dodatkiem do past 🙂