PASTA Z FASOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

przez | 20 listopada 2022


Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami ma bardzo wyrazisty, niebanalny smak. Świetnie pasuje do świeżego pieczywa, ale można ją też podać np. z nachosami. Do przygotowania pasty użyłam czerwonej fasoli, jeśli macie inny rodzaj fasoli, też możecie ją wykorzystać. Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami to prosty i fajny pomysł na urozmaicenie kanapek, sprawdzi się także na spotkanie z przyjaciółmi lub kibicowanie podczas Mundialu. Wierzch pasty można dodatkowo posypać posiekanymi suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 puszka fasoli o wadze 400 gramów
6 suszonych pomidorów w oliwie
2 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami
1 mała cebula drobno pokrojona
1/2 tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego keczupu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka kremowego serka, np. philadelphia
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili (lub według gustu)
sól i pieprz

Odsączoną fasolę i wszystkie pozostałe składniki blendujemy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Podajemy z pieczywem lub nachosami. Smacznego 🙂

12 komentarzy do „PASTA Z FASOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Skomentuj Natalia Tworek - Sudoł Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *